Изложба показва Освобождението през погледа на поколения творци

 

От началото на месеца в залите на Градската художествена галерия може да бъде видяна юбилейната изложба, посветена на 140 години от Освобождението на България от османско владичество. Експозицията показва табла от Държавна агенция „Архиви“, София с един по-различен поглед върху Руско-турската война от 1877-1878 година, с изобразителни материали и документи от фондовете на Централния държавен архив, Софийския държавен архив и държавните архиви в страната. Показани са снимки от бита, градски пейзажи и малко познати лица, участници в героичните събития. Наред с политици и военни, са представени и кореспондентите, акредитирани в Полевия щаб на Действащата руска армия, отразяващи с дописки до световните медии хода на военните действия от мястото на събитията.


За първи път във Варна, от Централния държавен архив – София се показват рисунките на чешкия художник проф. Ярослав Вешин (1860-1915), майстор живописец, живял и творил в България, един от създателите на българското изобразително изкуство в края на XIX и началото на ХХ век. Вешин прекарва в Шипка около две седмици и прави голямо количество скици с различни сцени на срещи между руски генерали, майори, подполковници и опълченци, участници от войната 1877-1878 година. Това са няколко от многото скици по които Вешин създава цикъл картини „Юбилейни маневри при с. Шипка“ през 1902-1904 година. В експозицията може да бъде видян и подписът на Иван Вазов под литография на Ярослав Вешин.
Гравюрите от България на испанския военен кореспондент-художник Хосе Луис Пелисер представляват испанската гледна точка към Руско-турската война от 1877-1878 г. Те са един безспорно достоверен източник, на който съвременната българска историческа наука би могла да се позовава в своите изследвания от този период.
В залите на Градската галерия на Варна са експонирани и шест портрета на варненски опълченци от художника Иван Йонков, притежание на ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен, и на РИМ – Варна, отдел „Възраждане“. Портретите са рисувани през 30-те години на ХХ век, когато авторът е назначен като учител по рисуване във Варненската Мъжка гимназия, днешната Градска художествена галерия.
Портретът „Баща ми“ с автор Александър Мутафов заема специално място в експозицията. Тази творба е рядък образец на портретното майсторство, дело на един от основоположниците на жанра на маринистиката в българското изкуство.
Димитър Казаков – Нерон е представен с творбата си „Епопея“, посветена на 100-годишния юбилей от Освобождението на България. Образите в картината са изведени до знаци – символи, изрисувани като ритмично поставени орнаменти. „Орнаментът не се създава с рационална култура“ са думи на художника. Той е дълбоко закодиран в колективното подсъзнание и действа като свързващ елемент за общността. По този начин художникът осмисля сложните взаимовръзки между история и битие.
Композицията „Песен – Освобождение-1878 г.“ на Димитър Киров внушава, че зад художествения жест, налагащ абстрактната фигура стои чистия изказ на идеята.
Мащабната живописна композиция „Грабвайте телата“ на Атанас Пацев е визуален цитат на стих от одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“, обезсмъртила подвига на българските воини. Живописните композиции, посветени на темата за Освобождението на България са от колекцията на ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен.
Изложбата с изобразителни материали и документи, оригинални рисунки на Ярослав Вешин, живописни картини от известни български художници и гравюри на испански кореспонденти от времето на Освободителната война 1877-1878 г. се реализира с подкрепата на Община Варна, Държавна агенция „Архиви“ – София, Националния военноисторически музей – София, РИМ – Варна, отдел „Възраждане“, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен. Тя може да бъде разгледана до 20 март.