Изложба на Борис Георгиев грабна зрителите в столицата

Камерната изложба на Борис Георгиев в единствения по рода си „Салон на музеите“ в София премина при засилен интерес от столичани и гости на столицата. Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии беше показана на събитието в НДК. То се проведе в периода 3-5 март и представи близо 40 музеи и няколко галерии от всички краища на България. Сред участниците в „Салона” бяха археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Варна, Благоевград и др.

Сред представените галерии бяха Националната художествена галерия, Художествената галерия в Русе, а Градска художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна се представи със селекция от 9 произведения на Борис Георгиев, с което положи началото на честванията по повод 130 години от рождението на патрона си.

Борис Георгиев е роден на 1 ноември 1888 година във Варна. Следва живопис в Художествено училище, принадлежащо на Дружество за поощряване на изкуствата в Санкт Петербург, ръководено от известния руски художник Николай Рьорих. През 1909 г. изучава живопис в Мюнхен, Германия, под ръководството на майстори като Анжело Як и Петер фон Холм. Установява се да живее в Италия, където създава едни от най-великолепните си шедьоври. Носител на голямата награда „Короната на Италия“ за цялостното си творчество (1937).

За да подчертае, че е от Варна, Борис Георгиев подписва платната си Boris Georgiev di Varna. Дори когато умира през 1962 г. в Рим, на надгробната му плоча е поставен този надпис. Дълго време художникът е забравен в България. През 1990 г. с решение на Градския съвет на Варна Художествената галерия е преименувана на Борис Георгиев. На входа е поставена месингова скулптура, изработена от варненския скулптор Кирил Янев.

През 2018 година се навършват 130 години от рождението на художника. По този повод Градската галерия на Варна е подготвила различни събития посветени на живота и творчеството на патрона си.