Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците“

 

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е домакин и съорганизатор на започналия днес семинар на тема „Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците. Събитието се провежда за пета поредна година в партньорство с Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Синдиката на българските учители. То е под патронажа на Министерството на образованието и науката.
Във форума участват над 200 учители и специалисти от цялата страна, работещи в сферата на извънкласната дейност от детските градини и училищата, от центровете за личностно развитие и приобщаващо образование, както и директори, експерти по образование, научни работници, преподаватели и студенти от педагогически факултети на висшите училища. Срещата е заключителната част от едноименния конкурс на тема “Развиваща и подкрепяща среда – творчество, успеваемост, духовност“, в който бяха обобщени и представени различни педагогически практики и авторски решения на проблемите в дейностите по интереси за деца – като развиваща и подкрепяща образователна среда в системата на средното образование.
В рамките на събитието на 29 август от 14,30 ч. ще се проведе кръгла маса на тема „Частно средно училище „Ю. Гагарин“ – реализация на проекта „Училище на бъдещето“, в която ще участват директори и учители от иновативни училища в страната. Инициатор е фондация „Устойчиво развитие за България“ в партньорство с Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“. Екип от училището ще представи своя опит и педагогически практики. „Училището на бъдещето“ в „Камчия“ реализира уникален за страната и Европа проект и от тази година може да издава едновременно българско и руско удостоверение за началната степен на образование – до 4 клас. Предстои акредитиране и за следващите степени на обучение. Това е част от пилотния проект, който утвърди „Камчия“ като водещ иновативен образователен център с гаранция за качествено образование, отговарящо на българските и руските образователни стандарти.
Днес семинарът бе открит от председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева. В своето приветствие тя подчерта, че устойчивото развитие на ефективното качествено образование е в основата на тази среща. „Необходимо е извънкласните дейности да станат приоритет на държавата. Именно те пренасят знанието от класните стаи и създават условие за успех и развитие на таланта и духовното израстване на децата. Българската образователна система е една от най-добрите в региона и сред 10-те най-добри в Европа“, каза още тя.


От името на председателя на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и изпълнителен директор на СОК „Камчия“ Станка Шопова, поздравление към участниците поднесе и доц. Емилия Лазарова. Тя представи концепцията и дейността на „Камчия“ като международен център за образование, квалификация, култура, творчество, спорт и здраве. „Именно тук – в „Камчия“ се съхранява духовността, традиционните ценности и дружбата, които са ни съхранили като нация и държава“, допълни доц. Лазарова.


Тихозар Кръстев – старши експерт в МОН представи новите моменти в областта на приобщаващото образование в Закона за предучилищното и училищното образование.
Участниците в обучението ще участват в дискусия на тема „Личностните и социалните умения на детето и ученика за приобщаване и адаптиране към преходите в образователната система – детска градина – 1 клас – 5 клас“, а така също и в творческа работилница „Хайде на хорото“.
Кулминацията на събитието ще бъде церемонията по награждаване на отличените в Конкурса, която ще се проведе на 30 август. Веднага след това за учителите ще пее известният български изпълнител Веселин Маринов.