Избраха победител в конкурса за обновяване на Младежкия дом

Проектът на архитектите Петър Стефанов, Виктория Иванова и Елица Коева бе класиран на първо място в конкурса за изработване на идеен архитектурен проект за обща визия, изграждане на достъпна среда, ремонт и преустройство на Младежкия дом в града. Конкурсът бе организиран от Община Варна и местната структура на Камарата на архитектите в България, като целта бе цялостно обновяване на сградата във връзка с избора на Варна за Европейска младежка столица през тази година.

17-mladezhki3 17-mladezhki2
За участие в конкурса бяха подадени 10 проектни предложения. Шестчленно жури определи победителите, като водещите критерии за подбор бяха отличителна визия, бърза реализация, устойчивост по отношение на архитектурния облик и използваните материали.
Класираният на първо място проект впечатлява с прилагането на модерната концепция за озеленяването на покрива на сградата и превръщането му в малка градинка със заведение, както се вижда на визуализацията. Дали на покрива на Младежкия дом наистина ще се появят цветя и дори дървета, зависи от специалистите, които ще отговарят за реализацията на идеята на практика.

17-mladezhki4
„Предстои възлагане на следваща фаза на проектиране – технически архитектурен проект и работни детайли“, се казва в разпространеното до медиите и гражданите съобщение от община Варна. За съжаление, по-конкретни срокове за реализацията на идеята засега няма.
В конкурса на второ място се класира проектът на арх. Нона Цекова и арх. Цветан Цеков, а на трето място – проектът на арх. Венцислав Неделчев. За победителите са предвидени парични награди, допълват от общинския пресцентър, без да уточняват размера на сумите.