Иван Портних: При този ремонт на Аспарухов мост няма да има задръствания

 

Основното решение, заради което се събраха съветниците през миналата седмица, беше местната власт да даде 200 000 лева, за да може да стартира и да завърши навреме ремонтът на Аспарухов мост. Кметът Иван Портних дойде лично да представи необходимостта от подобно решение. „Ако не започнем буквално днес, няма да успеем за туристическия сезон”, коментира кметът. Парите, които общината отпуска, са за тротоарните структури и перилата на моста.
„Миналата година бе направен ремонт на част от съоръженията на Аспаруховия мост. Тогава не се наложи да подписваме подобни споразумения. Внесох предложението, което днес моля да подкрепите, с ясното съзнание, че вкарва общината в разходи. Но, ако ремонтът не стартира веднага, до началото на активния сезон няма да можем да сме готови. А това ще създаде много неудобство за варненци и гостите на града“. Това заяви кметът на Варна Иван Портних на сесия на Общинския съвет по повод предложение за подписване на споразумение между Община Варна и АПИ за осигуряване на 200 000 лв. от местния бюджет за ремонт на моста. „Тази година организацията на движение е по-оптимизирана – няма да се затварят 2-те платна на моста, ремонтът ще се извършва поетапно лента по лента. Надявам ,че това облекчи трафика. Надявам се, че това споразумение ще бъде ревизирано след сформиране на новото правителство и тези параметри ще бъдат обсъдени в полза на Варна“, каза Иван Портних.
Той припомни програмата на Община Варна за развитие на Аспарухово. „Усилията ни за ремонт на мостовото съоръжение, са част от интегрирания подход за развитието на Варна на юг. За Аспарухово – с общи усилия на общинския бюджет и европейски проекти, сме осигурили многомилионно финансиране! Вече е избран е изпълнител за ремонта на бул. „Мара Тасева“, вървят процедурите за „Първи май“ и „Народни будители“, чакаме новото правителство, за да внесем проекта за рибарското пристанище. На следващата сесия ще внеса проекта за паркоустройствен план на Аспаруховия парк, водени от желанието да превърнем зоната във втората морска градина на Варна. Всичко това доказва ангажимента ни към район Аспарухово. Смятам, че тези инвестиции са важни и дългосрочно оправдани“, каза кметът Иван Портних.
Общинският съвет даде единодушно съгласие да предостави средства в размер на 200 000 лв. за реализация на строително-монтажни работи по тротоарната конзола на Аспаруховия мост, като трансфер към Агенция „Пътна инфраструктура“. Агенция „Пътна инфраструктура“ са превели необходимите предварителни стойностни сметки на обекта, възлизащи на 1 479 600 лв. Участието на Община Варна е минимално спрямо общата стойност на обекта.