Иван Портних пред Радио Варна: Кризата с боклука ще се реши през септември

До края на септември всички нови машини за сметосъбиране и сметопочистване клас „Евро 6” ще влязат в районите на Варна, първите вече са дислоцирани в „Одесос”, ”Приморски” и „Аспарухово“, това това заяви кметът на Варна Иван Портних в предаването „Позиция” на Радио Варна. Той допълни, че кризата с неизвозения боклук на територията на по-голямата част на града ще доведе до брутални санкции за фирмите, които са саботирали  сметопочистването. Заради обжалване на резултатите от проведения конкурс обаче, районите „Младост” и „Владислав Варненчик“ до есента няма да имат нов концесионер.
„През последните две години във Варна са реализирани много проекти, важни за града. Някои от проектите се реализират за по-дълъг период, защото процедурите трябва да се спазват“, коментира Портних.
„Комуникационните решения и проектирането на Аспарухов мост са такива, че не предполагат различни варианти на организация на движението. Така кметът Иван Портних коментира стартиращия през септември втори етап от ремонтните дейности на пътното съоръжение. „Първите мостови подстъпи са най-конфликти, тъй като там влиза и излиза трафикът от пристанище Варна. Трафикът не може да бъде изведен под моста, тъй като трасето минава през огромни блатисти терени, върху които не могат да бъдат изградени здрави основи за път. Такава е обективната истина. Това решение към днешна дата е нереалистично. Решението е дейността на зърновозите да се изнесе в посока Варна-запад. По това се работи както с министерството на транспорта, така и с пристанищната управа“, каза още варненският кмет.