Зоопаркът пак ще има черни лебеди

В средата на миналата седмица варненският зоопарк обяви, че набира средства за купуването на двойка черни лебеди. За място на произхода им се смята остров Тасмания, Австралия. Обявени са като рядък и защитен вид. Мъжкият е по-едър, но и двата пола са много красиви – с черно оперение, което подчертава свойствените за лебедите изящество и грациозност. Особена красота на черния лебед му придават ослепително белите махови пера. В предния край на човката също има бяла ивица.
Двойка черни лебеди са били отглеждани във варненския зоопарк до 2012 г. През март същата година те са били откраднати и до този момент не са възстановени като вид в зооколекцията, съобщи Иванка Стоянова, директор на зоопарка. Вече е намерена подходяща двойка черни лебеди и за нея са необходими 1100 лв. Те  биха допринесли за видовото разнообразие в сектора на птиците и ще са много интересни за посетителите, обясни Стоянова. Черните лебеди са много красиви – с черно оперение, което подчертава тяхното изящество и грациозност. Особена обаятелност на птиците придават белите махови пера и бялата ивица в предния край на човката.
Броени часове след призива на варненския зоопарк за осигуряване на средства за купуване на двойка черни лебеди спонсори са потърсили директора на зоокъта Иванка Стоянова. „От строителната  фирма „Мултибилд Инженеринг“ ООД, с управител  Ивайло Желев, откликнаха на нашата молба, като предоставиха необходимите 1100 лв“, каза тя. Вече били договорени подробностите, а красивите екзотични птици щели да бъдат доставени във Варна още тази седмица.