Знаете ли какво представлява глава на компресор и как работи?

Главата на компресора е един от основните компоненти на въздушните компресори. Тя е отговорна за компресирането на въздуха и създаването на необходимото налягане за разнообразните му приложения.  Тази статия ще обясни принципите на работа на главите на компресорите и тяхната съществена роля в компресорните системи.

Какво е глава на компресор?

Главата на компресора е основният механичен компонент, отговарящ за създаването на въздушно налягане. Това е частта на компресора, където се извършва компресията на въздуха или другият сред, който се свива. Главата включва цилиндри, поршени или витла, клапани и други вътрешни механизми, които работят заедно, за да създадат и извършат действието. Тази част играе ключова роля в процеса на генериране на въздушно налягане и определя общата ефективност и производителност на машината.

Как работи?

Работи чрез механично свиване на въздуха, който се използва, за да се създаде високо налягане. Процесът на компресия обикновено включва няколко основни стъпки. Първо, въздухът влиза в цилиндъра на компресора, където се затваря клапанът за всмукване. След това поршенът или витлото се придвижват към горната част на цилиндъра, като се намалява обемът на пространството вътре в цилиндъра и се увеличава налягането на въздуха. Този процес създава сгъстяване на въздуха, който след това е изхвърлен през клапана за изпускане при високо налягане. Така се осигурява необходимото високо налягане на въздуха, което може да се използва за различни цели, като например за накачване на гуми, за захранване на инструменти или за други приложения, изискващи свиване на въздуха.

Обобщено, основният принцип на работа на компресорната глава е следният:

 1. Всмукване: Буталото се движи надолу в цилиндъра, създавайки вакуум, който отваря всмукателния клапан. Въздухът от атмосферата се всмуква в цилиндъра.
 2. Компресиране: Буталото се движи нагоре, затваряйки всмукателния клапан, и започва да компресира въздуха в цилиндъра. Налягането на въздуха се увеличава.
 3. Изпускане: Когато се достигне желаното налягане, изпускателният клапан се отваря и компресираният въздух напуска цилиндъра и постъпва в резервоара за въздух.
 4. Охлаждане: Главата на компресора може да бъде оборудвана с охлаждащи ребра или вентилатор, който да отвежда топлината, генерирана по време на процеса на компресиране.

Популярни видове

Съществуват няколко вида глави за компресори , всеки от които има своите предимства и недостатъци:

 • Бутални глави: Това е най-разпространеният тип. Състоят се от един или повече цилиндри с бутала и клапани. Те са мощни и издръжливи, но могат да бъдат шумни.
 • Винтови глави: Тези глави използват два ротора, които се въртят в противоположни посоки, за да компресират въздуха. Те са по-тихи и по-ефективни от буталните глави, но са по-скъпи.
 • Мембранни глави: Използват мембрана за компресиране на въздуха. Тези глави са много тихи и са идеални за приложения, при които е необходим чист, безмаслен въздух.

Фактори, които влияят върху работата

Ефективността и износването на компресорната глава могат да бъдат повлияни от няколко фактора:

 • Качество на изработката: Използването на висококачествени материали и прецизно производство ще осигури по-дълъг експлоатационен живот на главата.
 • Редовна поддръжка: Редовната смяна на маслото, филтрите и изправните компоненти ще поддържа главата в добро работно състояние.
 • Условия на работа: Избягването на работа на компресора в екстремни температури или при високи нива на прах ще намали износването на главата на компресора.

Главата на компресора е неразделна част от всеки въздушен компресор и разбирането как работи ще ви помогне да я поддържате правилно. Чрез избора на подходящата глава за вашето приложение и редовното ѝ обслужване можете да сте сигурни, че въздушният ви компресор ще работи надеждно и ефективно в продължение на много години.

 • публикация