Змии плъзнаха из града, изплашиха родители и деца

 

Появата на змии във Варна се превърна в една от най-обсъжданите теми миналата седмица, особено след като присъствието на влечугите в градска среда беше регистрирано и на други места в страната. Първият сигнал до медиите в града дойде в началото на седмицата, когато змия влезе в един от магазините на площад „Съединение“, познат на варненци като Червения площад. Жената, която е работила в него, разпространи не само разказ за идването на нежеланата „гостенка“, а и снимки на животното.

6 - zmii1
„След като я изкарах, успях и да я снимам. Та, ако може да запитам, кога органите, отговорни за пръскане срещу подобни твари, ще си свършат работата?“, написа тя.
Няколко дена по-късно огромна змия стресна разхождащите се в Морската градина.
Тя беше заснета от варненец на 2 юни сутринта, когато в парка имаше стотици хора, дошли да отбележат честването на подвига на Христо Ботев. Явно шумът и многото хора не са накарали влечугото да се притаи и скрие, а напротив. Не е ясно откъде е дошло и има ли и други змии в Морската градина, коментираха свидетели.

6 - zmii3
Случаите във Варна, а и на други места в страната накараха специалистите да излязат и обяснят, че в България няма агресивни видове змии. Те добавиха, че до ухапване може да се стигне само ако влечугото е раздразнено и уплашено. Междувременно гражданите се призовават да не минават през високите и неокосени треви. Според зоолозите активността на змиите в този период на годината е обичаен, като с повишаването на температурите е по-вероятно те да се крият денем на сянка от жегата.