Златни пясъци – все още празни, въпреки старта на сезона

Екип на „Народно дело Седмицата“

В самото начало на летния сезон Златните са почти празни. Туристите се броят на пръсти, но за сметка на това подготовката на заведенията върви с пълна сила. Всеки използва хубавото време, за да завърши всичко по обекта си.
Наша проверка установи, че цените на плажа са 8 лева за шезлонг, също толкова за чадър и 3 за дюшек. Морските ни курорти чакат три пъти повече туристи през летния сезон. Туристическият бранш се готви дори да наема служители от трети страни заради очаквания силен сезон и недостига на персонал.
По данни на ресорния министър Николина Ангелкова, само от Русия заявките от туроператорите са скочили с близо 30 процента. Очакват се и двойно повече чартърни полети. Точният ръст, който Министерството на прага на сезона отчита, е 35% повече чартъри към двете морски летища, съобщава Нова телевизия.
Още по-големи са очакванията на руския пазар. Там експерти прогнозират, че ще успеем да си върнем изгубените руски туристи от сезон 2015 и ръстът при чартърите от Русия към Варна и Бургас е за над 80%. Експертите прогнозират най-силния сезон след кризата отпреди 7 години. Потвърждават го и данните на двете морски летища.
„Най-важното за нас е, че има завишен интерес от Германия, където през последните години имахме разклатени позиции“, обяснява Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Освен от Германия, данните сочат ръст на туристи от Чехия, Англия, Франция, Израел, и дори Гърция. Всичко това се дължало не само на геополитическата криза в Египет и Турция.
„Всичко това показва, че предприетите мерки за 2016 г. вече действат, включително тези данни на НСИ показват ръст от 11,3 % за април 2016 в сравнение с април 2015 г.“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. „Прогнозите сочат, че ще си наваксаме тези 150 хиляди туристи и може би ще имаме някъде до 50-60 хиляди отгоре“, добавя Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.