Златна ябълка зрее пред общината

Единствен, едър и красив плод зрее на малко дърво до стълбите на Община Варна. Той напомня много за приказната Златна ябълка от българската народна приказка, която тримата братя трябва опазят от страшната Ламя.
Плодът всъщност е от вида Diospyros kaki, познат у нас като райска ябълка. Тя произхожда от Китай и Япония. Ботаническото ѝ наименование идва от гръцки – diospyros, което означава „божествен огън“. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през XVIII век, а в България – около 1935-1940 година. Дървото достига до 8-10 метра височина. Започва да дава плодове на 3-4-годишна възраст.
Фиданката пред община Варна беше засадена през размирната 2013 година, в периода на протестите. На практика, след разчистването на Грамадата от камъни, това е последният оцелял знак на почит на протестиращите към Пламен Горанов, който се пламна на същото място на 20 февруари и почина от изгарянията си на 3 март 2013-а. Извън този контекст, малкото дръвче е единственото, което расте в големите цветарници пред сградата на община Варна.