Златна мина: Започна треска за улов на бяла мида

Moreto.net
Варненски рибари масово зарязват риболова или ваденето на черна мида и се насочват към добива на много по-скъпата и ценена по Средиземноморието бяла мида. Гърци и италианци идват и изкупуват количества директно от морската ни столица, написа Moreto.net.
Плащат в кеш, а по неофициална информация цената от морския деликатес може да надхвърли и 70 лева за килограм. Така доходът на човек на ден може да достигне и над 1500 лева.
Въпреки забраната и опитите пазарът да бъде регулиран, рибари продължават да тралят морското дъно в опит да намерят повече количества от скъпата стока. Бяла мида може да бъде открита край Варна в участъците на север от „Златни пясъци“ и на юг от „Паша дере“ . Нерядко обаче рибарите бракониери буквално изорават дъното като нанасят непоправими вреди, сигнализират граждани и екоактивисти. Доскоро непопулярен у нас, уловът на бяла мида е на път да се превърне в „златна рибка“ за все повече кандидати за бързи печалби.
На 26 юни беше публикувана Заповед на министъра на земеделието, храните и горите за забрана за улов на бяла мида. Тя се отнася за видовете Donax trunculus и Chamelea gallina в българската акватория на Черно море и е с валидност от 60 календарни дни.
Забраната за извършване на улов на бели пясъчни миди е свързана с необходимостта от опазване на популациите им. Размножителният период на двата вида у нас започва през пролетта и завършва в края на летния сезон.
Според доклад на зам.-министъра на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е постъпило предложение от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ – ФИШ за въвеждане на забрана за улов на бели миди. В него се съобщава още:
„През последните години нараства стопанският интерес към тези видове двучерупчести с цел реализирането им на вътрешния и външния пазар. В тази връзка е поискано становище и информация от научни институти в страната, за видовете бели пясъчни миди, обект на стопански риболов в Черно море и техният период на размножаване, както и подходящи периоди за въвеждане на забрана за улов, с цел опазване на запасите им. Съгласно становища от Института по рибни ресурси във Варна и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките, размножителният период на видовете бели пясъчни миди, обект на стопански риболов у нас, започва през пролетта и завършва в края на летния сезон”.
Фото bTV