„Златна звезда“ получиха родители, дарили органите на децата си

Проф. д-р Вилиян Платиканов, регионален координатор по донорство и ръководител на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, връчи почетен знак „Златна звезда“ и благодарствено писмо от Изпълнителната агенция по трансплантации на две семействата, които през ноември загубиха децата си, но взеха благородното решение да дарят органите им на други пациенти, пише Varna24.bg.
Родителите на 7-годишно момче и на 15-годишно момиче, изпаднали в мозъчна смърт поради вродена малформация на мозъчните съдове, получиха почетно отличие и благодарности от екипа по трансплантации от университетската болница „Света Марина“ във Варна, пише moreto.net.
Въпреки тежката загуба, близките вземат благородното решение да дарят органите и така момченцето дари живот на петима, а момичето – на четирима тежко болни пациенти. Получавайки плакета, родителите благодариха на лекарите в „Св. Марина“ и попитаха: „Как са трансплантираните пациенти?“
В благодарственото писмо, което бе връчено на близките, се казва: „Мили хора, чрез донорството вие дарихте не само живот, а надежда, копнежи, мечти… Дните, сезоните, годините минават, хората се раждат и умират. Някои оставят незабравим спомен, като тези, дарили частица от себе си. Техните имена не са записани в златните страници на историята, но оставят златна следа в съзнанието на хората с продължен живот и златна нишка в неписаната история на Доброто. С дълбока почит и поклон!“ През 2016 г. в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, са реализирани успешно 7 донорски ситуации, които са дали шанс за нов живот на над 20 тежко болни човека.