За първи път: Беседи на Петър Дънов звучат пред варненската общественост

Нова просветна инициатива стартира във Варна – Общество Бяло братство, съобщават от местното ръководство. За първи път беседи от Учителя Петър Дънов ще се четат пред широката общественост, а не само пред последователите на Учението. Първата публична лекция ще се проведе на 26 ноември от 10 часа в Радио Варна. Тя е озаглавена „Сила и живот“ и е част от неделни беседи, които Учителя Петър Дънов е изнасял в продължение на 30 години – от 1914 г до 1944 г. В тях, по собствените му думи, са изложени всички принципи на неговото учение, което той нарича Новото учение на Всемирното Бяло братство.

Различните аспекти в учението на Петър Дънов са изложени и развити в около 4000 негови проповеди, изнасяни в период от 30 години. Публикувани са в няколко многотомни поредици: лекции пред Общ окултен клас, лекции пред Специален окултен клас, неделни беседи, съборни беседи, утринни слова и други.

Главни категории в учението са любов, мъдрост, истина, правда и добродетел, схващани като атрибути на разбирания като историческа, космическа и мистична личност Христос. Централна макро и микрокосмична категория в дъновизма е любовта, която функционира в различните аспекти на човешкото битие като стремеж – в емоционалната сфера, като чувство – в душата, като сила – в идейната сфера на Аз-а или ума, и като принцип – в духа. Основен космогоничен възглед е така нареченото Велико всемирно братство – организъм, съставен от еволюиралите човешки души – ложи на Великите посветени и техни ученици – и 9-те степени на йерархията от свръхсетивни същества (ангели, архангели, начала, власти, сили, господства, престоли, херувими и серафими). Върховен ръководител на Великото всемирно братство е Христос.

На 26 ноември в Арт салона на Радио Варна ще прозвучи първата беседа – „Ето човека“, държана на 29 март 1914 г. , съпътствана от музика от Учителя. На рояла – Иво Бонев. Изпълнители: Станислава Марчева – мецосопран, и Виолета Николаева – сопран. Четец на словото: Димитър Калев.