За по-ниски данъци и инфраструктура: Варненски квартал упълномощи адвокат да се бори с общината

 

Жителите на варненския квартал „Изгрев“ са натоварили адвокат със задачата да води диалог с кмета и администрацията му по двата най-важни за тях въпроса – липсата на инфраструктура и неадекватните с оглед този факт високи данъци. Това става ясно от писмо до медиите на въпросния юрист – Мария Ив. Димитрова, член на Адвокатска колегия – Варна. Ето какво пише адвокатът на квартал „Изгрев“:
„Повече от седем години Ви информираме за липсата на инфраструктура на квартала:
– лошото състояние на паркинга пред ВМБ , както и на улица “Перуника”(1-ва) в “кв.” “Изгрев”, липсата на вода в половината квартал, липсата на канализации, улици, улично осветление, пощенско обслужване и др. (прил. 2).
“Кв.” “Изгрев” е с два пъти по-големи данъци от “Владиславово”, но и за 2018 г. за нас не бе предвиден бюджет!
Улица „Перуника“ започва с огромни кратери, продължава напукана като юфка, години наред подлагана на копаене за частни водопроводи , канали и др.(за които общината освен, че не предоставя средства, не следи и за издадените разрешителни : извършва ли се ремонт след прекратяване на изкопните работи и дали се обслужват гаранционно ремонтираните участъци, не поддържа карта на изградените частни инфраструктурни проекти, поради което копаейки за вода, се прекъсва ел. кабел, а копаейки за ел. кабел, се спуква водопровод…) – „луксове“, които сами си финансираме, „въпреки че плащаме данъци за роусройс, караме трабантчета“ – както образно се изразих на 31.08.15 г., когато на протеста ни дойдоха зам.-кметовете Т. и Хр. Иванови. Те твърде убедително обясняваха как на половината квартал не може да се прекара вода и питаха децата ходили ли са на новата детска площадка в Морската и на шадравана?
Децата им отговориха, че нямат вода и са принудени да живеят на квартира под бул. ”Хр. Смирненски”!
При възникнали ел- и ВиК аварии, редовно ни се отговаря, че това са частни инсталации и трябва сами да си ги ремонтираме!?! Последният случай е с вдовицата на Рицаря на Морската градина – Райна Хаджитинева, която в зимните студени дни дежури около теча в двора си от водопровода на ВМБ и е обект на подигравки от ВиК и служители на Общината : защо не си направи басейн в двора?!? Течът стигна вече до двора на ВМБ!
Уважаеми г-н Кмете,
Докога трябва да търпим дискриминацията спрямо жителите на “Изгрев”!?!
Молим да осигурите необходимите средства за ремонта на ул. ”Перуника” (и паркинга пред ВМБ), прекарване водопровод и канализация на целия кв. ”Изгрев”, улично осветление и всички други необходими инфраструктурни „луксове“, а до тогава да ни облагате с данък като бивше селищно образувание!
В случай, че не предприемете необходимите мерки в едномесечен срок, ще възобновим ефективните си действия – протести всеки понеделник от 17:30 до 18:30 ще затваряме бул. ”Хр. Смирненски” пред ВМБ!“