За здраве и красота през зимата хапвайте прости, но витаминозни храни

Всеки иска да запази здравето и красотата си през зимата, без да се налага да пие лекарства или да си купува номер по-големи дрехи заради излишни тлъстинки. Ключът към здравето и хубавата фигура и през този по-труден сезон е в балансирания хранителен режим. Специалистите от Регионалната здравна инспекция във Варна всеки път повтарят едни и същи съвети, но макар да звучат банално, спазването им може да ни предпази от настинки, грип и излишни килограми.
„На първо място е хигиената. Важно е хората често да си мият ръцете, защото в голяма част от случаите заразяването става чрез повърхности, до които се докосваме – дръжки на врати, в градския транспорт, телефонни слушалки и т.н.“, коментира шефът на дирекция „Надзор над заразните болести“ д-р Янка Драганова. В този контекст е важно редовното проветряване на помещенията, особено на работното място, където най-често отопляването е посредством климатик. Слънчевите часове е добре да се използват за разходки, макар и кратки. През зимата е по-добре да излезем на открито, отколкото да посещаваме места, на които има струпвания на хора, тъй като риска от заразяване е по-голям. Разбира се, избягването на контакт с болни хора е задължително.
За да се справим с вирусите, от значение е хранителния режим, който оказва влияние на имунната система. Лекарите препоръчват да наблегнем в менюто си на топлите супи и бульоните, които са пръв приятел и на фината талия. Месните бульони ни дават незаменими аминокиселини и укрепват защитните му сили. Пълноценни белтъчини ще си доставим и от млякото и млечните произведения, яйцата, рибата, коментират и авторите на gotvarstvo.bg. За да не натоварваме организма си с мазнини и холестерол, разумно е само в два дни от седмицата да хапваме месо и един-два пъти яйца. Поне веднъж седмично трябва да сложим на трапезата риба.
Внимание два пъти седмично заслужават варивата – фасул, леща, грах, които ни осигуряват витамини, микроелементи, баластни вещества. Не бива да забравяме вареното жито и овесените ядки, също богати на баластни вещества, както и на витамини от групата В.
Източник на незаменими аминокиселини, мазнини и ценни витамини са ядките, но трябва да се приемат разумно, тъй като са висококалорични. За да контролирате теглото, но все пак да отговорите на апетита си за нещо сладко, препоръката на диетолозите е да хапнете лъжичка мед или малко стафиди, вместо да посягаме към десертите в лъскави опаковки.
Топлите напитки също трябва да станат част от ежедневието, и то не само когато сме болни. Най-широко се препоръчва шипковият чай, заради високото му съдържание на витамин С. Приема се, че шипковият чай е най-достъпното у нас средство за профилактика на простудите. Подобни качества имат и чайовете от малина, къпина, мащерка, мента, риган. Чаят обаче трябва да се пие без захар и в никакъв случай не бива да е горещ.
Ще заредим организма си с витамини и чрез моркови, ряпа и тикви, както и с лимони, грейпфрути, мандарини, портокали. Цитрусовите плодове съдържат изобилие от ароматни и багрилни вещества, етерични масла и пектин. Благодарение на този състав те поддържат тонуса на сърдечносъдовата система, предпазват от атеросклероза, повишават устойчивостта на организма към инфекции, допълват от gotvarstvo.bg. Лимоните и портокалите са богати на витамин С и Р. Грейпфрутите и лимоните имат ниско захарно съдържание – под 10 процента. Специално внимание заслужават ябълките. Научни изследвания сочат, че една ябълка на ден влияе благотворно на белите дробове, особено при пушачи. Благоприятното действие на ябълките върху дихателната система експертите от “Сейнт Джордж хоспитал” в Лондон обясняват с наличието на антиоксиданта кверцитин. Освен в ябълките, той се съдържа в червеното вино, чая и лука. Макар да „не са същите“ като тези през лятото, плодовете и зеленчуците са по-добрият избор в сравнение с витамините от аптеката по простата причина, че организмът ги усвоява по-пълноценно.