За Деня на театъра: Актриса превръща варненски клуб в декор на уникална пиеса

Може би познавате Десислава Чутуркова от филма на Максим Генчев „На педя от земята“. Продукцията участва в 34-ия Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ през 2016-та година във Варна. Две години по-късно тя подготвя нова изненада за жителите на родния си град Варна.
Със създадената от нея театрална трупа „Нагоре по стълбата“, Деси ще ни представи най-новата си постановка на ирландската съвременна пиеса „Миг“. Като естествен декор актьорите ще обиграят варненското пространство The Social Teahouse или както е известно „Социалната чайна“ на улица „Преслав“ 53 – точно до бариерата зад хотел „Мусала“.
Пиесата е премиерна за България, тъй като преводът и реализацията са изцяло дело на театър „Нагоре по стълбата“. Разказва се за семейство Линч, което се събира на чай за първи път от много години. Една вечер, започнала съвсем невинно, внезапно се взривява от дълго отлагани думи. Въпросите, които поставя пиесата са : „Има ли по-голямо престъпление от мълчанието? Колко отровна може да бъде невъзможността да (си) простим? Колко дълго е нужно да плащаме за един Миг на лудост?“

„Миг“ на ирландската авторка Дидре Кинахан е за първи път на българска сцена и вече има изиграни над 20 представления!
Постановката е поставена първоначално през 2011 г. в Лондон, след което е приета с голям успех в Канада, САЩ и Ирландия.
За първи път от създаването си театърът гостува на варненска сцена в партньорство с The Social Teahouse. Режисурата е изцяло дело на Десислава Чутуркова. Участват: Георги Дангов, Гергана Генова, Ева Маринкова, Йолина Данева, Кристина Бонева, Мария Манолова, Невена Николова, Николай Тошев, Орлин Витанов.
Представленията във Варна са посветени на Международния ден на театъра 27 март и ще се проведат на 29, 30 и 31 март от 19:30 часа в Социалната чайна на ул. „Преслав“ 53.
Тъй като местата са ограничени, спектаклите са три, а резервацията става предварително във Фейсбук. Входът е 15 лв. – билетите се продават на място 1 час преди началото на представлението.
Театър „Нагоре по стълбата” е за непрофесионални актьори, които имат стремеж да се развиват и навлизат в света на театъра и киното, без това да им става основна професия, да опознават отвътре света на театъра и киното, като използват научените знания, за да ги прилагат в своята основна професия. Също така трупата е за удоволствие и сбъдване на забравени мечти, както и за тези, които искат професионално да се насочат към актьорската професия.
Театралната трупа е създадена през октомври 2007г. Hеин основател и ръководител е актрисата Десислава Чутуркова, която завършва НАТФИЗ през 2006 г. в класа на проф. Румен Рачев, а след това специализира актьорско майсторство в Ню Йорк.
„Събитието ще се случи сред реален декор“, разказва режисьорката. За целта тя самата е обиколила доста арт пространства и се спряла на това точно, защото в него видяла интериора за новата пиеса.
По думите й публиката ще има чувството, че е част от представлението, а действието ще се случва в самия хол на семейство Линч, където са и зрителите.
Мястото ще поема по 40 човека публика във всяка от вечерите, така поне 120 варненци ще имат възможността да се докоснат до спектакъла, който разкрива как се разрешават най-лесно семейни драми – с пиене на чай или с нещо повече.
Пиесата бележи 10-годишнината от създаването на театър „Нагоре по стълбата“. В трупата участват хора с различни житейски професии, които по един или друг начин обичат театъра и искат той да бъде част от живота им. Деси разкрива, че за всяка една творба актьорите посвещават време и сили за търсене, превеждане, изучаване – процесът може да продължи и година, но за това накрая се получава уникално премиерно заглавие. Репетициите са през уикендите и са съобразени с ангажиментите на всеки един. Възрастовият диапазон е неограничен, но засега е от 25 до 45 години.
„Хората са щастливи, макар и да са осъзнали, че обичат театъра в по-късна възраст, те имат желание за професионално развитие. А това, което научават тук, могат да го прилагат и в професиите си. За всеки е добре да говори правилно и да се изразява без притеснение. Налага им се да танцуват, да пеят дори. Старая се да изучават различни жанрове. Сега сме наблегнали на сериозната драма, но след това ще търсим нещо по-забавно“, споделя Деси, която е актриса, режисьор и преподавател. Също така е асистент-преподавател в НАТФИЗ.