За два милиона и половина: Какво се ремонтира и какво не в Морската градина

 

 

Лятото се усеща все по-отчетливо във Варна и съвсем естествено Морската градина започна да се изпълва с хора, при това не само в почивните дни. В любимия на варненци парк все още по алеите се движат багери и друга техника, а на отделни места кипи усилен труд. Част от промените в градината, в които се влагат около 2,5 млн. лева, са вече налице – новото Мостче на желанията в Алпинеума, велоалеята край булеварда, укрепване на ската в отделни райони.

В момента тече усилена работа по обновяване на розариума между Пантеона и Зоологическата градина, където се възстановяват някогашните езерца, каменната настилка, а заедно с това се поставят и нови пейки. Те са едно от нововъведенията в любимия на варненци парк и по всичко личи, че ще са достатъчно здрави, за да издържат най-големия проблем – вандалите. Нови пейки са поставени и до Морското казино, откъдето се открива една от най-хубавите панорами към Варненския залив.

Друг важен и изключително необходим нов момент са модерните тоалетни, които могат да бъдат видени между между езерцето с жабите и Летния театър и до Зоопарка. Те са автоматични и самопочистващи се, а влизането в тях ще струва 1 лев на нуждаещите се. Морската градина определено има нужда дори от повече такива сервизни помещения. Между другите нововъведения е и системата са поливане на зелените площи. Тя обаче очевидно има нужда от допълнителна настройка, защото освен тревата и цветята, някои от пръскачките поливат упорито и алеите.

При всички тези нови неща, полезни за гражданите, които се разхождат или спортуват в парка, не може да не направи впечатление, че някои от обектите в него остават без никаква намеса. Защо те не са включени в проекта за реконструкция и обновяване на парка, трябва да кажат от Община Варна.

Никаква намеса не е предвидена в т.нар. Младежка площадка, известна и като бившата дискотека „Спайдър“. Мястото не само няма да бъде върнато към живот при този ремонт, но си остава в същото отвратително състояние, в каквото е от години.

Няма да бъде възстановена и една от връзките на Морската градина с плажа – стълбата покрай Шокаровия канал.

Тя беше отнесена при големия порой през 2014-а. Общината с години твърдеше, че се чакат пари от държавата за тази щета, но явно не ги получи и така предпочети просто да забрави за съоръжението.

Друг нерешен проблем си остава и укрепването на някои части на ската, като например около Паметника на граничаря. Решението, което се прилага сега, е поставянето на ограда, която да спира достъпа до пропадащия терен. Всеки е наясно обаче, че ако не се вземат по-сериозни мерки, част от ската може да пропадне, повличайки след себе си и новите декоративни решетки.

По отношение на мащабните озеленителни дейности, които се извършват в Морската градина като част от този проект, има един друг въпрос, който може би някой все пак трябва да зададе. Защо за саденето на рози се ползват услугите на строителна фирма, каквато е изпълнителят „Хидрострой“, при положение, че общината има отделно собствено предприятие за целта? Общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“ като цяло се занимава с поддръжката на Морската градина и от самото му название дори личи, че това трябва да е негово задължение… За съжаление, отговор на този въпрос едва ли ще бъде даден.