За да избегне журналистите: Борисов дойде инкогнито на Златни пясъци

В края на юли, на фона на масовите протести, премиерът Бойко Борисов направи нова поредица от обиколки по обекти в страната. Без предварително да обяви това, той се оказа и в курорта Златни пясъци, където огледа пречиствателната станция. Там го чакаше голяма група хора, които го посрещната с аплодисменти. Остана тайна кой и как е събрал тези хора, които явно са имали информация за идването на премиера, която не е била огласена публично.

Този път медиите изобщо не бяха информирани за идването на Борисов. Най-вероятно този ход е за да не се стига до неудобни въпроси. Припомняме, че при предишно идване на министър-председателя във Варна той откровено се ядоса на репортерско питане. Единственият източник на информация за последната визита на Борисов беше прякото предаване на страницата му във Фейсбук.

Посрещането му в курорта започна с шега. При вида на новата пречиствателна станция Борисов попита: „Това хотел ли е?“

„Не, подпорна стена“, отговори някой от посрещачите, но премиерът не се засегна заради аналогията със строежа на плажа Алепу, а сам повтори шегата.

„Жителите и гостите на Варна могат да са спокойни – морето е чисто. Реконструираната и разширена пречиствателна станция в „Златни пясъци“ ще обслужва целия регион. Десетилетия мръсна вода се е изливала в морето, а сега по Черноморското крайбрежие има над 50 станции. Това е много важно както за жителите на населените места, така и за туризма“, това коментира Борисов на страницата си във Фейсбук, където има и видео от посещението му на Златни пясъци.

Тази огромна пречиствателна станция е последната, с която пречистваме абсолютно всичко. Сега по цялото ни Черноморие има над 50 пречиствателни станции, което е добре за туризма, за бизнеса, за хората“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекция на обновената пречиствателна станция за отпадни води на „Златни пясъци“, съобщиха от пресцентъра на министерския съвет. Заедно с него бяха кметът на Варна Иван Портних и управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов.

Изграждането на пречиствателната станция започва през февруари 2017 г. Първият етап, предвиждащ усилване на съществуваща пилотна конструкция №1, е завършен, издадено е разрешение за ползване от 13.02.2019 г.

Вторият етап се изпълнява в момента. Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в „Златни пясъци“ са завършени. В момента се правят изпитания при експлоатационни условия и обучение на персонала. По одобрена програма се извършват анализи на пречистената вода. Обектът трябва да е окончателно готов през октомври.

„Това сме направили. Магистрала „Хемус“ върви, даже огромни отсечки вече са на асфалт, археология се разкрива, а навсякъде по газопроводите се работи на пълни обороти“, обобщи министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Най-запомнящото се от посещението на премиера в Златни пясъци обаче стана един негов коментар: „Има ли основание да не се харесваме? Като се прави много, това не им харесва“. След това Борисов изпадна в спомени: „В казармата викахме: „Да беше лято, да бяхме на Варна“.

Фото Live.Varna.bg