Защо две момчета са зад решетките за най-страшните престъпления

Веселин Златков

През изминалата седмица състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура в града да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 16-годишния Кристиян Т. Той е обвиняем по досъдебно производство за опит за убийството на охранител в дискотека, извършено в съучастие. Съучастникът на Кристиян продължава да се издирва, съобщиха от Апелативната прокуратура.
Престъплението, за което е привлечен като обвиняем по досегашното производство, е извършено на 28 януари тази година с повече от 10 удара с нож, като единият е попаднал в сърдечната област на ранения охранител. Кристиян държал охранителя, докато издирваният му съучастник, негов познат от тренировки, нанасял ударите с нож. Само навременната намеса и оперативното лечение спасили 36-годишния охранител А.А. от смърт, заяви прокурорът по делото. Пред съда обвиняемият Кристиян Т. поиска по-лека мярка, за да можел да ходи на училище и да тренира. Тежкото престъпление е второто в началото на годината във Варна, при което на подсъдимата скамейка е поставен ученик. Припомняме и предишния случай – убийството на бездомник, извършено от 14-годишния Денис в съучастие с 13-годишно момче. И двете престъпления имат широк обществен отзвук и предизвикват много коментари както във Варна, така и в цялата страна. Предлагаме на читателите на „Народно дело Седмицата“ още една гледна точка по проблемите с тези ужасни прояви на агресия, които не могат да ни оставят безучастни:

14-годишно момче е в ареста във Варна от десетина дни, защото е обвинено в убийството на бездомник. Зад решетките за постоянно е и 16-годишно момче, този път по обвинение за опит за убийство на охранител, останал жив единствено заради адекватната намеса на лекарите.
И двамата задържани имат и съучастници, техни приятели. В първия случай съизвършителят на ужасното престъпление е твърде малък, за да се яви пред съда, във втория – явно твърде хитър, заради което полицията още го издирва.


Какво, по дяволите, се случва във Варна в началото на тази година?!
Лесно е да се обобщи – в България расте поколение без ценности, което не схваща, че човешкият живот е свещен, за което обществените норми са нещо неразбираемо, а насилието е нещо нормално. Но дали е така наистина?
Нима няма огромно количество примери за деца на същата възраст, които помагат на другите като доброволци, които ни впечатляват с ума и таланта си, които наистина ни карат да вярваме, че народът ни има светло бъдеще?
Можем и просто да кажем, че двата случая са трагично и донякъде абсурдно съвпадение, така ще е ни е най-лесно да успокоим съзнанието си. Ще повярваме ли обаче искрено в това? Или е по-вероятно двата отделни казуса да са просто „върхът на айсберга“?
Явно всеки един от нас ще трябва да отговори сам за себе си на този въпрос. И ако някой очаква ясни и конкретни отговори от психолози, педагози, специалисти по превенция, социални работници и т.н., явно се е объркал. Каквото и да вършат те, едва ли е по силите им да „засекат“ всеки тийнейджър, който в определен момент може да стигне до онази точка на отклонение, в която да посегне на нечий живот.
Заслужава си обаче да се замислим над следното:
14-годишният Денис е ром. Преди фаталния побой, отнел живота на бездомника, не е регистриран в Детска педагогическа стая, нямал си е работа с полицията. Някои твърдят, че е проявявал насилие, най-вече към възрастни хора, но въпреки това няма намеса от институциите. Докато ритал беззащитния човек, негови приятели снимали с телефон.
16-годишният Кристиян не е ром. Има 6 криминални регистрации – за квалифицирана телесна повреда, палеж, унищожаване и увреждане на имущество, за държане на наркотични вещества. Вече и за опит за убийство. От изнесените данни в съда става ясно, че той „само“ държал охранителя, докато съучастникът му нанасял ударите с нож.
Споменавам тези факти за тези, които много обичат бързо и емоционално да призовават за възможно най-тежки наказания, включително и за връщане на смъртната присъда, едва ли не и за публичните екзекуции „за назидание“.
Хора, моля ви, престанете с тези глупости! Не бързайте да раздавате присъди, да се смятате за по-мъдри от съда и по-прави от закона!
Защото само законите в случая имат значение, не вашето лично мнение…
Двете момчета сигурно също са имали своето лично мнение и са вярвали, че то е по-важно от закона. Точно това е и причината да са зад решетките.
В края на този коментар ще добавя и още един факт от изминалата седмица. Сред тежките криминални случаи във Варна само месец от началото на 2018-а е и поредица от въоръжени грабежи на продавачи в денонощни магазини и доставчици на пица. За щастие, полицията действа бързо и залови четиримата автори на поредицата престъпления, които са действали като група. Единият от грабителите, служили си с пистолет и палка, за да сплашват жертвите, е навършил пълнолетие през декември 2017-а. Може би само по стечение на обстоятелствата оръжията не са влезли в реална употреба при грабежите. Иначе броят на младите хора от Варна, обвинени в най-страшните престъпления, можеше да е още по-голям.

Фото: Varna24.bg, Petel.bg