Защитници на животните излязоха с призив за спасяването им

От организацията за защита на животните „Енимъл Хоуп“ публикуваха и изпратиха до медиите призив за спешна грижа за бездомните кучета в приюта в Каменар. По техни свидетелства, обстановката там е отчайваща след падането на снега.
„В ОПБК – с. Каменар зимата отново изненада всички неподготвени. Въпреки всички публикации, сигнали и призиви за писане до инстанции, „Господари на ефира“, министерства и контролни органи, и тази зима завари животните в затрупани в снега. Приютът е пълен до краен предел, външните открити халета са си все още открити, въпреки решение № 12637 от 25 ноември 2015 г. по административно дело № 8986 от 2015 г., което забранява приютите от открит тип и ги определя като незаконни. Път до приюта няма! Пътят свършва на половин километър от вратата на приюта, преспите са по метър и половина. На пътя има закъсали коли, затрупани от сняг. Въпреки бедствената обстановка, дори кучетата във външното дворче си бяха там, а къщичките им затрупани със сняг. Снегът в клетките на повечето кучета е над 2 метра, животните излизат от импровизирани дупки в снега и лежат на леда… Почти всички животни са със заледена козинка и треперят. В част от клетките имаше насипана храна, направо върху снега. Това нормални условия ли са според вас? Според нас – не!“, написаха активистите за защита правата на животните от „Енимъл Хоуп“.

10-zhivotni-2
Те призоваха всички хора, които смятат, че съдбата на прибраните в приюта в Каменар е важна, да пишат на електронните пощи на кмета и на пряко ангажираните с дейността общинари и представители на държавни институции.
От „Енимъл Хоуп“ и друг призив: „Ако някой има възможност да приюти, осинови, спаси дори едно животно – нека го направи, докато все още са живи!“
От организацията сигнализираха и за проблем с животните от частния зоокът в двора на Природонаучния музей в Морската градина. „Към момента в оградената полянка до Природонаучния музей на минусови температури се намират два щрауса, кенгуру албинос, неизвестно количество птици, зайчета, козлета и други. Възможно е част от животните да не са живи вече. Настоявам за вашата незабавна реакция по извършване на проверка, извеждане на живите животни от мястото и настаняването им в спасителни центрове или места за временно отглеждане с по-добри условия“, написаха от „Енимъл Хоуп“.