Защитниците на кучета не искат евтаназията да става с бланка

Комисията „Обществен ред и сигурност“ към Общински съвет – Варна, одобри нова програма за справяне с популацията на бездомните кучета. Въпреки че съветниците твърдят, че всички предложения на неправителствените организации на защитниците на животните  са взети под внимание, на заседанието отново възникна напрежение.
Основната спорна тема беше как да се преценява дали едно куче е опасно или неизлечимо болно, което е основание да се „приспи“. Защитниците на четириногите не искат това да става с помощта на настоящата бланка за подобни сигнали. По техни думи, има граждани, които злоупотребяват с възможността за подобна процедура и съобщават, че са ухапани без дори да предоставят медицинско за това, изтъквайки като основание единствено изпитания стрес. Някои правят това, за да вземат по 10 хил. лв. от общината като обезщетение, твърдят активистите по правата на животните.
Те също така заявиха, че програмата няма механизъм да отделя домашните им любимци от животните в беда, които се наложи да прибират от улицата. Тоест, ако при проверка в дома им бъдат намерени 5 или 10 кучета, те могат да бъдат глобени, че не са ги регистрирали и не са им платили данъка.
В отговор от кметската администрация заявиха, че няма да налагат такива санкции, ако животните са заведени на отчет към самата организация. Защитниците на кучетата заявиха също, че общината не се намесва активно там, където се развъждат кучетата, които в крайна сметка стават бездомни – във вилните зони и в ромската махала „Максуда“. Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността, категорично отрече това да е така. „Всеки ден съм в „Максуда“, понякога и точно по въпроса с кучетата“, заяви той.