Затворът, казаните за ракия и ДКС доведоха омбудсмана във Варна

Недко Петров

До края на месеца кметът Иван Портних ще обяви официално пред варненци колко пари са похарчени за ремонта на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. Това обяви омбудсманът на Република България Мая Манолова пред медиите, след като разговаря с Портних при посещението си във Варна през изминалата седмица.
„Още през октомври гражданска организация във Варна поиска от мен съдействие, за да научат варненци колко е струвал ремонтът на Двореца. Отправих запитване до Общинска администрация, но през декември ми отговориха, че не могат да ми предоставят такава справка, защото в момента парите все още се осчетоводяват. Днес напомних на г-н Портних, че според Закона за достъп до обществена информация той трябва да представи пълен отчет за похарчените средства. Той обеща да го публикува на сайта на общината до две седмици“, каза Манолова.
Тя разкри и другите две теми, които са обсъждали с кмета. Едната е назначаване на местен омбудсман, който да се явява като посредник между нея и варненци. Втората е свързана с кампанията „Великден за всеки“, която е по инициатива на Манолова. Тя касае основно пенсионери, които вземат по-малки пенсии. „Идеята ми е всички общински шефове, както и такива на известни варненски фирми и организации, да отделят по 40 лева. От пенсионерските клубове ще решат как да бъдат разпределени средствата. Подобна инициатива можем да организираме и за майки с малки деца, които не са в състояние да посрещнат подобаващо празника“, допълни Манолова.
Тя разкри още, че за 2015 г. варненци са подали 353 жалби до нея. От 20 октомври, когато е заела поста, жалбите са 153. Те са основно срещу монополни дружества. „Ще настоявам пред КЕВР за промяна в общите условия и справедливо таксуване на гражданите, когато им се начислява консумирана електроенергия за минал период, или тъмен дисплей, след като електромерът не е работил по тяхна вина“, уточни омбудсманът.

Манолова остана потресена от условията зад решетките

10 - Institucii 2

Ужасена от състоянието на килиите и мизерните условия, при които живеят затворниците във варненския затвор и работят надзирателите, остана омбудсманът при внезапна проверка в мястото за изтърпяване на наказания. „Очевидно е, че материално-техническата база трябва значително да се промени. Не е допустимо при такива условия да живеят утрешните свободни хора на България“, каза Манолова пред медиите.
Тя похвали ръководството на варненския затвор, че е подобрила условията в затворническото общежитие в село Разделна, където са 133-ма души лишени от свобода. В Затвора във Варна също имало положителни промени. В цеха за гипсокартон работели 20 затворници, а директорът планира край Затвора да бъде отворен цех за обработка на LT ламарини. Всички, които искат да работят там, могат да го направят, като Манолова обеща да съдейства за изграждането на цеха.
Според нея най-тревожното нещо във варненския затвор е медицинското обслужване. Тя ще настоява там да има здравен кабинет, в който лекарите да преценяват дали се налага специализирано лечение на затворници. Омбудсманът смята, че е наложително също да бъдат привлечени и общопрактикуващи лекари срещу договори. Тя разкри, че затворник е признал, че обслужването на стоматолог се свежда само до изваждането на зъб.
Манолова е изненадана също от в пъти завишените цени на лафките и магазина. „Не е нормално една бутилка „Кока-Кола“ да струва там 2,59 лв., след като на магазините във Варна е  1,99 лв. Става въпрос за 30 процента завишена цена. Ще настоявам доставките на храни и безалкохолни напитки да са децентрализирани“, каза още Манолова.
Тя допълни, че разговорите по телефона за затворници също са доста скъпи, тъй като една минута се таксува 0,98 лв. Не били справедливи също и таксите, които затворниците плащат за адвокат и прокурор. „По този начин се възпрепятства техният достъп до съда“, смята Манолова. В заключение тя каза, че в момента във варненския затвор са 390 души, лишени от свобода. Реалният капацитет бил 313 души, което означава, че увеличението не е драстично.

10 - Institucii 1

Казанджиите от Тополи се оплакаха на Мая Манолова

Мая Манолова посети единия от казаните за варене на ракия в Тополи по покана на собственика Димитър Николов. При голям интерес на хора от селото, Варна, Девня и Бяла той разкри през омбудсмана как се приготвя любимото на поколения българи питие и на колко градуса трябва да се затваря казанът.
След това един от членовете на сдружение „Домашна ракия“ Атанас Рашев от село Страшимирово обясни на Манолова с какво най-много са ощетени собствениците на казани за варене на ракия от измененията и допълненията в Закона за акцизите и данъчните складове.
„Пред вас са три казана – малък, среден и голям. Според новия закон ние трябва да останем само с малкия, в който обаче не можем да използваме нито много материал, нито малко материал. Причината е, че той не се пълни догоре, а трябва да остане една педя разстояние. От това пък следва, че крайният продукт ще е по-малък. Това е сходно с готвенето у дома – тенджерата няма как да е пълна догоре, докато ври“, каза Рашев. Той допълни, че протестират и заради друга промяна в закона – казаните да работят само от 1 юли до 31 декември. „Къде по света го има да работиш шест месеца и да плащаш една година? Или да се храниш половин година, а половин година да не ядеш“, попита риторично Рашев.
Манолова напомни пред протестиращите, че когато е била запозната с техните искания през октомври, е подала конституционна жалба. „Основният мотив в нея е, че са нарушени правните условия за обекти с еднаква дейност. Не е нормално винзаводите да работят цяла година, а малките обекти за дестилиране на алкохол – само 6 месеца. Така се разширява пазарът на нелегалните производители на алкохол. Вярвам, че жалбата ми ще бъде уважена и възстановен старият закон. За неговото връщане вече има и две предложения в Парламента – от ПФ и РБ“, заяви Манолова.