Заради пропуски в документацията: Копаене „на сляпо“ остави хиляди без вода, „Хидрострой“ се извини

 

През цялата изминала седмица различни големи райони от Варна оставаха без вода. Гневните реакции на гражданите не бяха никак малко и често бяха адресирани към ВиК. По тази причина от местното водно дружество се почувстваха длъжни да подчертаят, че причината за безводието не е в тях, а в работата на фирма „Хидрострой“. Въпросното дружество, за което на последната сесия на Общински съвет – Варна, се чуха определения, че се е превърнало в монополист по отношение на инфраструктурните обекти в града, изпълнява най-амбициозния проект в последните години. Става въпрос за изграждането на продължението на бул. „Левски“. След като от ВиК посочиха „Хидрострой“ като причина за безводието, от фирмата изпратиха отговор, адресиран до медиите. В писмото дружеството се извинява на гражданите за неудобствата, но посочва и причина защо се стига до тях. Най-просто казано, това са пропуските в техническата документация, което налага на определение места изкопните работи да се извършват буквално „на сляпо“. Ето какво се казва още в писмото на „Хидрострой“ до варненци:
„Много от наличните подземни проводи и комуникации (в т.ч. за водоснабдяване и канализация, електропроводи, телекомуникации и др.) за съжаление липсват в предоставената ни и одобрена от компетентните органи проектна документация, тъй като голяма част от трасето се изгражда на терени след проведени отчуждителни процедури и респективно съборени съществуващи постройки, а подземните комуникации, които са ги захранвали не са отразявани в плановете. Отчитайки тези факти и пропуски в предоставената ни проектна документация, се отнасяме с необходимото внимание при изпълнение на изкопните и другите строителни дейности, но въпреки това има случаи на засегнати кабели и проводи, тъй като за тях няма налична информация и по-скоро на обстоятелство, които трудно може някой да предвиди.
С грижата на добър изпълнител на възложените ни работи, правим всичко, за да се съобразяваме с указанията на експлоатационните дружества и информацията, която имаме от тях за подземните комуникации. За съжаление очакваме подобни неприятни „изненади“ по цялото протежение на бул. „Левски“, които в хода на изпълнението неизбежно ще създават проблеми както на гражданите, живущи в района, така и на нас – като фирма изпълнител на обекта. Може би не е тук мястото, но трябва да уточним, че ние също търпим загуби от тях и по-лошото е, че тези аварии възпрепятстват значително нормалния ход и технологичната последователност на дейностите в изключително кратките срокове, поставени от възложителя.
Като друга причина за планирано спиране на водоснабдяването можем да посочим това, че при изграждането на новото трасе на булеварда и обслужващите платна са предвидени редица реконструкции и подмяна на съществуващи водопреносни мрежи. При извършване на превключването от старите към новите проводи е неизбежно временното спиране на водата в определени зони, съгласно съгласуван с оператора график, за което за засегнатите райони се подава предварителна информация от „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ЕООД.
Извиняваме се искрено за причинените неудобства на засегнатите граждани по независими от нас обстоятелства, които ще трябва заедно да изтърпим за реализацията на този изключително важен за града ни проект.“