Заради постоянни нападения: Хората от Боровец заспиват с брадви в леглата

Евгения Иванова

Всеки, който чуе Варна, си представя красивия център, претъпканата плажна алея, заведенията, моловете и новите булеварди. Не и хората, живеещи в местност Боровец-юг. Те нямат път до къщите си, нито линейка, нито пожарна могат да стигнат до тях. Патрулка не е стъпвала от години, освен когато има сигнал за кражби. Вечер е пълна тъмница, защото няма поставена една лампа. Дори контейнер за боклук не е сложен, нищо че живеещите си плащат чинно 60 лв. данък смет.

6-borovetc-3 6-borovetc-1
Екип на „Народно дело Седмицата“ отиде на място, за да провери какво се случва в местност Боровец-юг, и по-специално до гробищен парк „Кантара“. Той се намира по стария път към Бургас, втората отбивка вляво, или както нас ни упътиха, „след първата жрица на любовта – вдясно“. И наистина там те очаква бременна девойка, зъзнеща на пътя и чакаща своите „клиенти“. Там се намира и последната автобусна спирка, асфалтовият път свършва и тръгваш по белия чакъл към ул. 4. Нищо че улици в местността на практика не съществуват. Хората си знаят само номерата на парцелите. Въпреки това, в личните им карти фигурират и улиците, и номерата.
Посрещнати сме от 15 човека, всичките от които жертви на кражби, по няколко пъти. „Вече не знаем какво да направим и към кого да се обърнем. Всяка вечер идват и ни ограбват. Страх ни е да заспим, страх ни е и да се събудим, дали нещо ще е останало. Само за последния месец има над 10 кражби. На всичките вилите ни са ограбвани не един, не два, а по три пъти“, жалват се жителите.
„Тук патрулка не е стъпвала с години, освен ако не се обадим, за да дойдат. Крадците идват на групичка от няколко човека и ние, като сме си сами вкъщи, ни е страх да направим нещо. Единия път стреляхме с пистолет да се уплашат, нямаше ги точно една седмица. Те може да са наркомани, излезли от затвора, всякакви, как да изляза да си пазя двора, като ми се живее?“, обяснява един от потърпевшите.
Крадците грабят всичко, от буркани с мед и краставици, до пръскачки, резачки и телевизори.
„На мен ми отровиха немската овчарка, за да откраднат 30 строителни платна и една чугунена мивка. Нямам думи. Крадат всичко, тикви, домати, грозде, дори и чаша ракия ме е страх да оставя на масата вече“, разказа друг от ограбените.
Николай Йорданов е най-пострадалият, с откраднато имущество на стойност над 10 000 лв. Това са земеделски инструменти, които е купувал в продължение на години, за да може да се грижи за 100-те си декара лозя.
„Върнаха ме пет години назад, вече даже не виждам перспектива. Това са толкова години труд и събирани пари и изчезнаха за една вечер. Какво мога да направя? Да спя в гаража, за да ги пазя ли?“, пита риторично Йорданов.
От полицията казаха, че за последните 10 дена са регистрирани три кражби в района – от две вили и един строеж. „Три са, защото ние вече не им звъним. Колко пъти идваха? Нищо не помага. Вече сме обезверени. А целия си живот сме отдали на държавата. Всички сме с по 45 години трудов стаж, а какво получаваме?“, пита дядо Атанас.
След като не виждат ефект след намесата на органите на реда, живеещите са готови на всякакви действия. Смятат следващата им стъпка да е затварянето на движението на главния път към Бургас, минаващ край жилищата им.
Това, което видяхме на място в Боровец-юг, е, че проблемът не е един, не са два. Хората живеят в пълен страх в собствените си домове, както те казват, забравени от Бога, а само на 10 км от центъра на Варна.