Заради отпадането на Паисиевата история: Неделчо Михайлов написа гневно отворено писмо до МОН

Веселин Златков

Варненският телевизионен водещ, журналист и политик Неделчо Михайлов публикува остро отворено писмо до министъра на образованието и науката Тодор Танев. Повод за него е предложението от учебната програма за 6-и клас да отпаднат класически произведения на българската възрожденска литература. Става въпрос за истински бисери, които през цели епохи са били централни за българското образование, като например „История славянобългарска“. Произведението на Паисий Хилендарски е сочено като начало на Българското Възраждане, а авторът му е почитан като първия от поредицата народни будители, поставени в духовната вселена на народа ни наравно със светците и мъчениците, дали живота си за Освобождението на България от Османско иго.

15 - 3
Огласяването на предложението за подобна промяна на учебната програма съвсем разбираемо предизвика истинска лавина от гневни коментари. Социалните мрежи се изпълниха с огромно количество коментари.
Воден от собственото си възмущение, известният варненец публикува своето отворено писмо. В него Неделчо Михайлов изразява позицията си на българин и баща, както сам е заявил в текста. Ето какво гласи и самото писмо:

„Уважаеми господин професоре,
Използвам този начин на комуникация – отворено писмо, тъй като на сайта на МОН има само един адрес на електронна поща и той е на пресслужбата. Същите въпроси, които отправям публично към Вас съм пратил и там, разбира се.
В сайта на министерството, което управлявате – в сектора „Проекти на документи” е публикуван проект за учебната програма по литература за VI клас.
От публикувания проект е видно, че авторите предвиждат от него да отпаднат досега изучаваните творби – „История славянобългарска”, както и стихотворенията  „Вятър ечи, Балкан стене”, „Хубава си, моя горо”, „Къде си вярна ти, любов народна”.
Не става ясно, обаче дали авторите на проекта предвиждат окончателно отпадане на тези художествени произведения или става въпрос за разместване на учебна програма и изучаване в други класове. Причината за тази неяснота е, че на сайта на МОН не са публикувани учебните проекти за всички класове.
Проектът вече се „радва” на широк обществен интерес.
Въпросите, на които искам отговор лично от Вас, както и официалната позиция на МОН са:
1. Става въпрос за окончателното отпадане на споменатите произведения или за тяхното разместване и изучаването им в друг – по-горен или по-долен клас?
2. Ако става въпрос за окончателното им отпадане от учебната програма, искам да знам личното Ви мнение за този проект за учебна програма. Официалното становище на МОН – също.
3. Срокът за обсъждане на тези учебни проекти е до 22 февруари. Ще споделите ли личното си мнение по качеството на проекта публично?
Господин професоре, тъй като обръщението ми към Вас е публично, би било добре и отговорът Ви да е в същата форма.
23 януари, събота 2016
Варна Неделчо Михайлов – българин и баща.

П.П. – Писмото е изпратено и на доста електронни медии, които по желание също ще го публикуват, така че, сигурен съм още утре, в първия работен ден Вие или Вашият прес-отдел ще бъдат наясно със съдържанието му.“

15 - 1

Дали конкретното отворено писмо на варненския политик и журналист ще получи отговор от Министерството на образованието и науката и лично от министъра, тепърва предстои да видим. Проф. Тодор Танев обаче трябва със сигурност да отговори на реакцията на хиляди  българи, несъгласни с тази реформа.
До момента обясненията за отпадането на произведенията на Паисий Хилендарски, Любен Каравелов и Добри Чинтулов са, че те не са подходящи за изучаване от учениците на тази възраст. То обаче не се приема нито от родители, нито от голяма част от учителите.
Единственото, което до момента дава надежда, че тези ключови за българското самосъзнание произведения ще продължат да се изучават, е, че отпадането им е все още във фаза проекти най-ранния етап, на който то може да стане реалност, е от 2017-а. Междувременно протестите срещу промяната на програмата по литература на шестокласниците стават все по-силни и е твърде вероятно да напуснат виртуалната среда и да станат напълно реални и масови.