Заради неадекватна политика в земеделието: Варненските пчелари излязоха на протест

Александър Дечев

Около 40 пчелари от Варна протестираха пред сградата на Областна управа във Варна в четвъртък. Основните им претенции са срещу политиката на Министерството на земеделието и храните спрямо пчеларския сектор, която те възприемат като недалновидна, непоследователна и неадекватна. Недоволните бяха приети от заместник-областния управител Кристиян Богоев, който изслуша исканията им.

10 - Pcheli 1
Според тях са допуснати нарушения на нормативната уредба. Едно от тях е поощряването на забранени препарати. Те посочиха, че изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев е издал две заповеди за използването на два пестицида от неоникотиноидния клас при третиране на семена на царевица и слънчоглед.  Пагубното влияние на пестиците е известно, казват още те.
„Трайни и устойчиви, прилагани в много малки количества, те са вредни за пчелите. При обеззаразяването на семена пестицитдите проникват в тях и във вегетативна форма на развитие на растението се предават на пчелите чрез прашеца, използван от пчелите-кърмачки за образуване на пчелното млечице, с което хранят майката и пилото. Излюпват се нежизненоспособни пчели и пчелни майки. Нормалният живот на пчелното семейство е нарушен и то загива. Това е една от причините за синдрома на празния кошер. Последиците са известни – загуба на много пчелни семейства“, посочват пчеларите.
Друга основна причина за недоволството им е направена поправка в закона за пчеларството, която разрешава използването на антибиотици и сулфонамиди при отглеждането и лекуването на болестите по пчелите и пчелното пило от производители на роеве и пчелни майки, при забрана за това от Европейската директива и по чл. 24 от Закона за пчеларството. Използването на антибиотици само потиска болестите и на практика закупените отводки и майки не са пълноценни.

Субсидии и лаборатория могат да спасят пчелите

Пчеларите искат да се създаде и акредитира лаборатория за установяване на причините за загиването на пчелите и да се организира дейността на постоянна комисия, изготвяща протоколите. Според тях също в модела за финансовото подпомагане липсва директното субсидиране.
„Изискванията за участие в програми по определени мерки представляват бюрократични спънки и пчеларите масово не се регистрират като земеделски стопани и не участват в програмите. Само част от пчеларите в България имат възможност да получават държавни и европейски субсидии, което води до неравнопоставеност. Пчелите на всички пчелари еднакво опрашват медоносните растения“, категорични са те.
Пчеларите посочват, че годишният ефект от опрашването за селското стопанство и икономиката на България се оценява на милиард и половина до два милиарда лева.
„Призивът, която отправяме към пчеларите от страната за излизане на протест, е не срещу държавата, протестът е мирен, а срещу едно погрешно управление години наред. Ние, пчеларите искаме да помогнем на Министерството на земеделието и храните за излизане от това положение. Необходимо е ресорният зам.-министър да поеме присърце сектор „Пчеларство“. Разчитаме на държавата“, обясниха още те. Един от пчеларите стигна и по-далеч като призова министър Десислава Танева да си подаде оставката. На следващия ден 30 души от Варна тръгнаха за София за участие в национален протест.