Заради лошите условия в кучкарника в Каменар: Защитници на правата на животните протестираха пред общината

Александър Дечев

Малка група протестиращи се събраха пред община Варна миналия петък, за да изразят недоволството си от условията в общинския кучкарник в Каменар. Както е известно, през миналите дни се появиха снимки в интернет, на които се вижда как дни наред животните бедстват, а клетките им са пълни със сняг.
„Никой не може да изисква някаква мигновена реакция след бедствието. Въпросът е, че за една година не са предприети достатъчно мерки, за да бъдат закрити двете халета, в които в момента има сняг. Срещу това протестираме. Срещу условията, в които живеят затворените кучета там“, заяви Николай Добрев от сдружение „Зоозащита“, който се представи и като организатор на протеста.
„Също така мога да кажа, че условията на труд са доста тежки за персонала на приюта. Има изисквания на българската агенция за безопасност на храните, има наредба 41 на министерството, в която е описано как трябва да изглежда един приют. Не трябва да има открити клетки. Не говорим за затварянето на приюта, тъй като общината трябва да си изпълнява и останалите функции, разбира се. Тук говорим за едно хуманно отношение към животните. Хуманно отношение има, условия за хуманно отглеждане няма“, добави той.
„По-реалистично е да се почне от някакви по-малки мерки, от рода на това просто да изчистят снега, да гледат да не им замръзне водата на кучетата. Оттам нататък знаем, че дори когато няма сняг, са абсурдни условията. Помагала съм много пъти, най-вече самоинициативно, на животни. Намирала съм ги, хранила съм ги, намирала съм им домове. Правя каквото мога. Ако всеки го правеше, щеше да е достатъчно“, заяви участничка в протеста.

7 - Kucheta 1

От общината обещаха 50 хил. лв. за ремонт на приюта

50 000 лева ще бъдат отпуснати от община Варна за ремонт на приюта за безстопанствени кучета в Каменар. Това обяви Николай Няголов – директор на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“. Той се срещна с протестиращи срещу лошите условия в кучкарника в последните дни.
„Първо да уточня, че общинския приемник за безстопанствени животни в Каменар, който се управлява от община Варна, е от затворен тип, и отговаря напълно на условията за закона за защита на животните и наредба 41. Заради метеорологичните условия от петък следобед се получи така, че имаше преспи и снегонавявания на територията на цялото селище Каменар. В късния следобед, може би около 17 ч., ние с помощта на тежка механизирана техника успяхме да пробием път от центъра на Каменар до кметството и до общинския приют. Служителите, които бяха на място там от предния ден, бяха сменени. От този ден със служебни автомобили на общината се извозват служителите на приюта и всички са на линия. Десет човека се грижат всеки ден за животните, които са там. В момента има 100 животни в приюта, които се отглеждат във второ, трето и четвърто хале. Първо и второ хале са от напълно закрит тип, а трето и четвърто са от полузакрит тип. Всички животни са в добро здраве, всеки ден се полагат грижи от двама ветеринарни лекари. Храната, която се дава, е по договор на общината с лицензирана фирма. Два пъти на ден се хранят животните. Самите животни имат телесна температура, която е по-висока от човешката – около 38,5-39 градуса. Всяко животно, което е нахранено и напоено, може да издържи на атмосферни условия, на които човекът издържа“, коментира Няголов.
„Когато през двата дни нямаше електричество и вода на територията на цялото населено място, в общинския приют бяха подготвени големи бидони с по 200 литра вода и на животните беше подсигурена питейна вода. Храна в петъчния ден имахме над половин тон. Няма починали животни. Има 50 хиляди лева предвидени в общинския бюджет. Тези средства ще бъдат изразходвани за затварянето на двете халета отпред и отстрани. Предните години покрихме северната част, което много допринесе. Ще бъде ремонтирано и първо хале“, коментира още Няголов.