Заради замърсяването на морето: Гражданка призова за забрана на найлоновите торбички

Варненка е изпратила призив до общините Бургас и Варна, в който настоява морските градове изцяло да забранят използването на найлонови торбички. По нейно мнение, сегашните разпоредби, според които за торбите с дръжки трябва да се плаща, не дават резултат и не намаляват количеството микропластмаса, което се трупа в морето. Гражданката изпрати копие от писмото си и до редакцията на „Народно дело Седмицата“. Нейното писмо съвпадна и с регистрирането от Басейнова дирекция замърсяване на водите на Варненския залив. Държавната институция отправи препоръка към местния порт да се справи с проблема. От „Пристанище Варна“ ЕАД обаче излязоха с изявление, че нямат вменени задължения за поддържане чистотата на акваторията. Ситуацията още веднъж показа, че не всички мерки за опазване на морето са взети.
Ето какво пък казва варненката Г. Трифонова в своя призив към местните власти и държавните институции:

Желая да ви обърна специално внимание върху един неглижиран, но много наболял и важен проблем – замърсяването с пластмаса на Черно море. Съвсем наскоро организация „ГрийнПийс“ публикуваха изследване, което са провели край бреговете на България и данните, които изнесоха са шокиращи – Черно море е едно от най-замърсените с микропластмаса.
Най-замърсени са участъците около Варна и нос Емине, човешката намеса е наложителна. Имаме нужда от спешни мерки за справяне с проблема, не само на общинско, но и национално ниво. Варна, като един от големите черноморски градове, трябва да поеме инициатива за справяне със замърсяването, това може да стане с въвеждане на забрана за продажба и използване на масово употребяваните тънки найлонови торбички, като бъдат заменени с хартиени или биоразградими такива. Една такава забрана на общинско ниво ще донесе само позитиви.
Гражданите не се замислят за замърсяването, защото очакват, някой друг да се справя и мисли затова. Нека подемем инициативата и да насочим мисленето и действията на хората в правилната посока. Има достатъчно фирми на пазара произвеждащи хартиени пликове в различни форма и размери, нека крайният потребител плаща за торбата, това е и начинът да се намали потреблението, гражданите ще започнат по-често да носят свои чанти за многократна употреба. В момента по закон полиетиленовите пликове с дръжки се плащат, но малките торбички, в които се слагат плодове, зеленчуци или други дребни стоки, не се следят по никакъв начин, и съответно те са навсякъде – по улиците, по дърветата, в полето, в морето…
Моля, разгледайте и обсъдете предложението ми, надявам се да осъзнаете спешната нужда от такава забрана. Европейският съюз със сигурност в най-близко бъдеще ще наложи по-сериозни санкции и ограничения по въпроса. Франция вече прие закон, който влиза в сила 2020г. всички чаши, прибори и съдове, които досега са били от пластмаса, да бъдат заменени с такива от биологични и разградими материали. Няма защо да чакаме, имаме нужда от решение възможно най-бързо и от промяна на мисленето и навиците си. Благодаря ви за вниманието!