Заради загуби по принуда: „Градски транспорт“ се опъна на собственика си

Общинската фирма „Градски транспорт“, която има монопол върху автобусните превози във Варна, е изпратила писмо до транспортната комисия към местния общински съвет, в което предупреждава, че дружеството ще претърпи загуби от повече от 126 хил. лева, ако изпълни волята ѝ. Става въпрос за решението билетът до селищните образования „Ракитника“ и „Прибой“ да е вече 1 лев, а не 1,40 лв., както досега.
Решението беше взето от съветниците миналата година, а писмото с предупреждението от фирмата е от началото на тази. В крайна сметка от началото на миналата седмица цената на билета до „Ракитника“ и „Прибой“ е наистина 1 лев. Промяната обаче е направена от ръководството на автобусната фирма, обясни шефът ѝ Злати Златев. Той подчерта, че е поел отговорността, въпреки че официално решение на практика няма, защото предложението е гласувано само комисията „Транспорт“, а не и на сесия на целия съвет, както е редът за приемане на решение по закон.
Съветниците от транспортната комисия реагираха доста остро на предупреждението от фирмата, че ще последват загуби от поевтиняването на билета. Те дадоха да се разбере, че като собственици на „Градски транспорт“ не смятат да се съобразят с изказаното мнение, че промяната е „нецелесъобразно, икономически необосновано и неефективно“, както пише в становището на съвета на директорите.
Комисията прие без дебат проекта за бюджет за 2018-а за функция „Транспорт“. В него се предвижда общината да плати 8,2 млн. лева на общинския превозвач като помощ за осъществяване на превози с намаление.
Съветниците припомниха на ръководството на „Градски транспорт“, че общината винаги се е грижила за дружеството, като последното събитие е купуването на още нови автобуси. В отговор Злати Златев заяви, че съжалява, че те ще са само 15, защото паркът на фирмата няма как да замени всички 60 стари автобуса „Мерцедес“, с които разполага и които са произведени през 1994 г. и имат наистина впечатляващо количество изминати километри.