Започна мащабен ремонт на Морската градина

 

 

Ремонтът за почти 2,5 млн. лева в Морската градина на Варна започна през миналия месец. Една от алеите в любимия на гражданите парк беше затворена, за да не се пречи на работата и на преминаващата строителна техника. Дейностите по обновяване на Морската започна с укрепването на ската под Морското казино. Там ще се прави нова подпорна стена, която да спира срутването земни маси към крайбрежната алея.

Проблеми с ерозията на ската в Морската градина се появяват периодично най-вече заради подпочвените води. В момента сериозни течове, които рушат пътеките и стълбите към плажа, има и в района под Пантеона, както и под ресторант „Хоризонт“.

Един от обектите в парка, които подлежат на ремонт, е Алпинеумът. Той е замислен и изграден на мястото на стари свинарници още от създателя на Морската градина, Антон Новак. През годините мястото периодично се реставрира, а след това запада, явно защото поддръжката му се оказва трудна. Заедно с това, това закътано място се оказва идеално убежище за клошари, наркомани и различни други групички, склонни към вандализъм.

Един от интересните детайли около Алпинеума е, че там са пренесени няколко от уникалните скали от природния феномен Побитите камъни. Някои от тях още са там, но със сигурност имат нужда от почистване.

За друга част от Алпинеума – мостчето на желанията, има специален проект в програмата за ремонтни дейности, чиято обща стойност е около 2,5 млн. лева.

Какъв ще е новият вид на Алпинеума, ще разберем едва след като обновяването му бъде завършено. Там бяха вложени доста средства и при един от по-мащабните проекти за разкрасяване на Морската градина преди години, когато беше изградено ефектно осветление. Какво е останало от него и дали то ще бъде ремонтирано или ще се изгражда ново, зависи преди всичко от изпълнителите на проекта.