Започна извозването на опасните химикали от „Полимери“

 

Миналата седмица в Девня започна извозването на промишлените количества ди- и трихлоретан от територията на бившия завод „Полимери“. Транспортирането на опасните химикали до френския град Кале, където ще бъдат обезвредени, ще продължи около 6 месеца при гарантирана безопасност на населението и околната среда. Това съобщиха от пресслужбата на общината.
Кметът Свилен Шитов изказа специални благодарности към премиера Бойко Борисов за това, че правителството отпусна над 14 млн. лева за решаването на този дългогодишен екопроблем, който представляваше заплаха за населението и околната среда на цялата Варненска област и заради който Община Девня неведнъж обявява частично бедствено положение.
Извозването на тежките фракции ще се осъществява с автоцистерни, след което ще бъдат прикачвани на влакови композиции, без да се налага химикалите да бъдат преточвани, обясни областният управител на Варна Стоян Пасев.


Вместимостта на една цистерна е около 25 тона, а плановете са на седмица да бъдат транспортирани по около 100 тона тежки фракции. Общото количество, което трябва да бъде извозено до Франция, е 2640 тона. Процедурата се осъществява при засилени мерки за пожарна и аварийна безопасност.


Според представителите на завода, в който ще се извърши утилизацията, при превоза няма риск за здравето на хората и опасност от замърсяване на околната среда. „Имаме 20-годишен опит в тази сфера. Оперираме в целия Европейски съюз, както на Балканите и в страните от бивша Югославия“, заяви Желко Шмитран от консорциума „Ви Пи – Инд – Еко“.
Активите на приватизираното предприятие „Полимери“ днес се изчисляват на 14 милиона лева. След края на операцията по извозването на тежките фракции държавата ще си потърси парите от собствениците като кредитор.