Започнаха честванията за 70 години Варненска опера

 

На 6 април 1947 г. е регистрирана Варненската опера. 70 години по-късно, тържествата по този повод започнаха на тази изключително важна дата, но ще продължат и в следващите месеци с много приятни и запомнящите се събития.
В специална изложба, посветена на юбилея, почитателите на оперното изкуство вече видяха костюма на Тоска, в който Райна Кабаиванска на варненска сцена през 1975 г. представя една от коронните си роли. Негова достойна компания правеше костюмът на Турандот – като част от постановката на оперния театър във Варна с участието на великата Гена Димитрова през 1994 г. и именитата ни съгражданка Галина Савова през 1995 г.
Варненската опера показа в експозицията си по повод празника уникални документални кадри от най-значимите събития в историята на оперния ни театър.
Следващото празнично събитие предстои в края на юли, когато в Опера в Летния театър Варненската опера ще представи „Аида” от Верди. Точно с „Аида” на 30 юли 1957 г., Варненската опера открива новия Летен театър на Варна и това е първата мащабна оперна продукция на открито в българската музикална история. С нея се възстановяват прекъсналите поради войните Български народни летни музикални тържества от 1926 г., които продължават традицията под името Музикален фестивал „Варненско лято”, по-късно ММФ „Варненско лято”, четвъртия най-голям музикален фестивал на Стария континент.
През септември ще има още празнични изненади по повод първата постановка на Варненската опера. На 7 септември 1947 г. за пръв път се вдига завесата за първата оперна постановка „Продадена невеста” от Сметана, с която е открит и първият творчески сезон (1947-1948) на новооткритата Варненска опера.