Записванията приключват днес

Записванията на участниците за юбилейния 20-и конкурс „Домашно вино 2015” приключват днес. Тези, които искат да участват, имат последна възможност да се запишат от 10 до 18 часа в Етно ресторант „Старата къща” на тел. 0885/055 444 и 052/783 077, както и на 663 603 и 615 070 във в. „Народно дело Седмицата“.
Предварителната селекция на пробите ще се извърши на 9 февруари следобед от жури от утвърдени шестима дегустатори с председател инж. Елеонора Карабоева.
Според регламента в конкурса могат да участват вина, произведени само при домашни условия – бели, розови и червени трапезни, пенливи и ароматизирани (билкови), произведени от европейски сортове грозде.
Минималното количество на произведеното вино е 50 литра, а максималното – не повече от 600 литра, тъй като според Закона за виното и спиртните напитки производителят има право да преработи не повече от 1 тон грозде за семейна консумация.
В конкурса нямат право да участват вина, произведени от лица, регистрирани като винопроизводители в Националната лозаро-винарска камара.
„В първия тур ще оценявахме по 100-балната система и цвета, бистротата, аромата, вкуса, послевкуса и общи впечатления. До финалния втори тур ще допуснем най-чистите, най-характерните за съответния сорт и най-балансирани вина“, заяви за „Народно дело Седмицата“ инж. Елеонора Карабоева.