Зам.-председател на съвета попита кмета за корупция и сдаде поста си

Светлан Златев напусна ръководството на Общински съвет – Варна. Досегашният заместник-председател на местния парламент зае този пост като представител на групата „Реформаторски блок и Народен съюз”. Златев обясни за „Народно дело Седмицата”, че причината за решението му е председателският съвет на местния парламент. „Няма да участвам в орган, който съществува само на хартия и всъщност не работи”, обясни съветникът. Оставката му по силата на правилника не беше обсъдена, а директно одобрена от общинския съвет.
Още преди официално да стане ясно, че напуска поста си в ръководството на местния парламент, Златев постави остър въпрос към кмета на града Иван Портних. В началото на общинската сесия той заяви, че е получил сигнали от строителни инвеститори, според които над 20 ПУП-а „отлежават” в архитектурната дирекция на общината. „Кметът не ги предлага повече от година за гласуване от съвета, затова няма и заседания на архитектурната комисия към общинския съвет”, коментира той. Златев допълни, че вече е поставил въпроса защо има такова забавяне, но не е получил отговор от кмета Иван Портних.
„Питането ми е преди месец и половина. Исках писмен отговор, съмнявам се да получа. Верен ли е слухът, че групичка от мнозинството и администрацията е с определена цел, вероятно користна? Кметът наясно ли е, че международни инвеститори се отказват от работа с български партньори заради това?”, заяви общинският съветник на сесията на местния парламент Варна.
Кметът на Варна Иван Портних отсъства от сесията. Това беше подчертано от всички съветници и граждани, дошли на заседанието. Те бяха възмутени, че не получават отговори на питанията си в законния срок, а кметът все не намира време да се занимае с проблемите на гражданите.