Загадка без ясен отговор: Намериха очевидна прилика между банка в Пекин и наша сграда

 

Читател на „Народно дело Седмицата“ постави на вниманието ни интересен въпрос, на който той самият не е успял да намери отговор. „Докато разглеждах новини за световната икономика, попаднах на снимка на централата на Народната банка на Китай в Пекин и направо онемях!“, пише нашият читател.

 
Според варненеца, сградата на една от най-мощните банки в света, централната банка на Китай, прилича поразително на Кръглата банка във Варна. Макар сградата в Пекин да е по-голяма като мащаб, архитектурната концепция е абсолютно същата, както може да се убеди всеки. „Дали става въпрос за един и същи проектант, или за копиране?“, пита любопитният ни читател.
Това, което можем да кажем със сигурност по въпроса, е историята на банката във Варна. Монументалната сграда на Сосиете Женерал Експресбанк е открита на 19.Х.1995 г. Сградата е проектирана от колектив с ръководител арх. Маргарита Йонева на площ от 11 000 кв.м и завършена от арх. Люляна Панайотова. Банковият комплекс е от най-модерните в страната и втори по големина. Представлява пет свързани помежду си високи тела, изградени в две дъги, които обхващат двуетажно тяло с овална форма. Разчупеният силует откроява сградата, като представлява своеобразно постижение в съвременната варненска архитектура.
Каква е историята около централата на Народната банка на Китай в Пекин, засега не успяваме да открием, но е очевидно, че приликата не може да е просто съвпадение. Ако някой любител на историята на архитектурата знае подробности по въпроса и е готов да ни предостави информация, с удоволствие ще я публикуваме.