Завоят, на който загина Тошко Славов, е кошмар за варненските пилоти

Йордан Атанасов и Боян Безус са готови физически и морално да минат край него

Дни преди рали „Твърдица“ елитните варненски пилоти – Йордан Атанасов и Боян Безус, заявиха, че Тодор Славов им липсва много и продължават да го чувстват като приятел.
На 28 юни се навърши една година от трагедията с Тошко, който загина на опасен завой във въпросното рали.
„Тодор ни липсва много, продължаваме да го чувстваме като приятел, все едно е с нас. Често ходим на онзи завой, който отне живота му. Ходихме и на 28 юни, на помена за една година. След дни пак ще се върнем там. Отиваме и заради Тошко, и ще караме за Тошко“, заявиха за „Народно дело Седмицата“ Атанасов и Безус.

31-02
Двамата признаха, че се чувстват психологически натоварени от предстоящото им преминаване на този завой по време на тазгодишното издание на ралито.
„Да, има психологически момент. Със сигурност ще почувствам нещо по-особено, когато приближа завоя. Сега не мога да определя какво ще бъде точно то. Трябва да съм максимално концентриран, за да преодолея това препятствие“, заяви Атанасов.
„Бях в етапа, когато стана трагедията с Тошко. Сега отново ще мина от там. Тежко и трудно ще бъде, ще е огромно изпитание за психиката. Физически и морално обаче сме готови“, допълни Безус.

Той разкри и нещо любопитно – че е карал без спирачки своето Рено Клио на рали България.
„Проблемът възникна в първия етап и до петия вече нямахме спирачки. Тъй като регламентът не позволяваше да ги сменим, само ги обезвъздушихме. но намалявахме, карахме и спирахме на скорост. Накрая разбрахме къде е проблемът – новите накладки се оказаха дефектни, тъй като по тях нямаше феродо“, заяви Безус.
Пилотът уточни, че заради техническата неизправност се отказали и това ги свалило назад в класирането за българския рали шампионат. Безус обаче гарантира, че ще направи всичко възможно със своя навигатор Димо Бозуков да наваксат изоставането в клас RC4 по време на четвъртия кръг на рали „Твърдица“.
Боян разкри още, че парите им привършват, но се надява да намерят спонсори, за да обезпечат оставащите им участия през сезона.
Завършилият на второ място в рали „България“ Йордан Атанасов пък обяви, че ще има нов навигатор за рали „Твърдица“, което се явява четвърти кръг от българския рали шампионат.
„Янаки Янакиев има професионални ангажименти, които не му позволяват да е до мен. Моят нов навигатор е Ангел Башкехайов, с когото вече се сработихме на рали „Спринт“, заяви Атанасов. Той определи новото трасе Елена – Твърдица (34 км) за технически трудно като конфигурация.
„По него има насечени отсечки и много завои. Хлъзгав асфалт, изкачвания и спускания. Ще бъде интересно и напрегнато“, допълни Атанасов, който отново ще кара „Митсубиши Ево 9“.
Предвид това, че е на първо място в генералното класиране на българския рали шампионат, Атанасов бе запитан дали ще се бори за титлата в оставащите три кръга.
„Моята цел бе да помогна за възвръщане на интереса към автомобилния спорт. Но щом съм в тройката след първите три кръга, е нормално да искам да се представя максимално добре докрая“, отговори той.