Забрана за куклен театър в детските градини предизвика недоволство

 

 

Във Варна куклен театър за децата в детските градини да има само два пъти в годината, не повече. При това, само по празници, и то поводите трябва да са подбрани по усмотрение на директорите. Това разпореждане ядоса и разочарова стотици варненски родители.

Ограничението е въведено със заповед на директора на просветната дирекция в общината Лилия Христова. Тя с дата 6 декември, Никулден, датата, на която във Варна по традиция се палят светлините на градската коледна елха и започва програмата за празниците.

Причината да се ограничат куклените представления, посочени в заповедта на Христова са, че родители се оплакали, че постоянно им искат допълнително пари за провеждането им.

Представленията в някои случаи били над 10, което явно според директорката си е чисто разточителство. Затова тя предприема твърда реформа – не повече от две представления на година. Ако този лимит се надвиши – административни наказания за виновните.

Не е ясно колко човека са се оплакали от „прекаления“ брой куклени представления в детските градини. Близо 800 обаче са хората, които са подписали петиция в интернет против ограничението.

„Във времето, в което младото поколение е толкова деградирало, лишено от ценности, морал и култура, и заради липсата на мозък у няколко майки, се лишават толкова много деца от тази магия… В забързаното ни ежедневие малко от нас успяват да водят събота и неделя децата си на театър и вместо да се радваме, че театърът отива при децата ни, ние го гоним… Уважавам мнението и на тези майки, но желая и моето(надявам се и вашето) да бъде уважено, като се върнат представленията отново в детските градини. Да се сформират сборни групи, в рамките на този един час за децата, чиито майки не желаят те да бъдат „облъчени” културно… Варненският куклен театър е световно признат, но както винаги, държавата е мащеха за “децата си”…“, това пише авторът на петицията Вяра Пенчева.

В отговор на публикациите в медиите и социалните мрежи от общината съобщиха, че е проведена работна среща между Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ при Община Варна, и Вера Стойкова – директор на Държавен куклен театър – Варна.

Лилия Христова е запознала присъстващите с получени сигнали, с които родители настояват за ограничаване на броя на представленията и събирането на пари за билети. „На срещата бяха разгледани възможностите за бъдещи съвместни дейности между двете институции. Обсъдиха се начини за взаимодействие в областта на образованието и културата в полза на децата в предучилищна възраст. Предстои да бъде взето решение, което ще регламентира възможностите за изнасяне на театрални постановки“, съобщиха от пресцентъра на общината.