Забрави за тези 3 мита относно тренировките

Има много различна информация за това колко повторение и серии трябва да правим във фитннеса.Една от основните версии казва, че повечето повторения с по-леки тежести тонизира мускулите, докато по-малко повторения с по-големи тежести прави мускулите по-големи. Други хора твърдят, че повече повторения с по-леки тежести правят мускулите по-големи, но по-слаби, докато по-малкото повторения с по-големи тежести правят мускулите по-плътни, но по-малки.

Нашият съвет е да забравите всичко което сте чули от източници, на които нямате доверие! Хората си измислят какви ли не нелепи твърдения във фитнес индустрията.

Вдигането на големи тежести за по-малко повторения е по-подходящо за увеличаване на силата; и обратно, леките тежести за повече повторения са по-подходящи за повишаване на мускулната издръжливост. Що се отнася до мускулна хипертрофия – всички диапазони са подходящи за изграждане на мускули, стига да има достатъчна интензивност.

Ако вдигате по-леки тежести, вие ще трябва да направите повече повторения, за да постигнете същата интензивност, която бихте постигнали ако вдигахте по-големи тежести за по-малко повторения.

Броят на повторенията, които изпълнявате, или теглото, което вдигате, няма да „тонизират“ мускулите ви или да ги направят “по-плътни”. Това, което „тонизира“ мускулите ви е загубата на излишъка от телесни мазнини и изграждането на чиста мускулна маса. Това, което прави един мускул „плътен“ е увеличаването на размера му. Това е всичко по темата.

Независимо от това кой вид тренировки предпочетете, ние ви съветваме да използвате ръкавици за фитнес, които ще предпазят ръцете ви от наранявания.

Вторият голям мит, който ще обсъдим е свързан с това дали може вдигането на тежести да прекъсне растежа.


Истината е, че това е един от най-големите митове.

Никога не е имало проучване, което да сочи, че вдигането на тежести има негативно влияние върху растежа на подрастващите.

Както при всяка програма, ако правите твърде много и то твърде рано, могат да възникнат физически проблеми, без значение на колко години е човекът, който прави упражненията. Ако сте под 18 години или имате дете, което е под 18 и иска да тренира, една от най-добрите инвестиции, които може да направите е наемете личен треньор (инструктор) дори само за няколко тренировки.

Това е важно, защото някой трябва да обясни правилната форма и изпълнение на упражненията.

Третият мит се нуждае от обяснение. Всички знаем, че тялото предпочита въглехидратите пред мазнините за енергия, защото когато ядем и двете заедно, тялото съхранява мазнините и използва въглехидратите. Има обаче много хора, които твърдят, че това не е вярно, защото когато консумираме въглехидрати и алкохол заедно, тялото метаболизира и използва алкохола първо като “гориво”, преди да използва въглехидратите. По тази логика, някои хора смятат, че алкохолът е предпочитаният източник на гориво за тялото и следователно можем да приемаме алкохол преди тренировка за допълнителен енергиен източник.

Когато за първи път срещнахме тази теория, не бяхме сигурнни дали не е просто шега, но все пак искаме да я адресираме, за да предотвратим това някой начинаещ да повярва в нея.

Истината е, че алкохолът е токсин. Токсините са отрова за вътрешната среда на тялото, които то не желае в себе си. И с основание. Вие бихте ли искали нещо, което може да ви навреди в къщата си? Аналогията е същата.

След консумацията на алкохол (главно твърд алкохол), във вас има опасен за организма токсин. Тялото приоритизира отстраняването му и това става като прекъсне метаболизирането на другите макронутриенти – като въглехидратите.

Така че не е, че тялото ви „предпочита“ да употребява алкохол за енергия, а то няма друг избор освен да приоритизира алкохола, за да може да се отърве от него възможно най-бързо. Ако желаете прилив на енергия, опитайте с азотни бустери, а не с алкохол. Това са добавки, които са специално създадени да повишат работния капацитет на мускулите и да допринесат за по-ефективна и успешна тренировка.

  • публикация