„Жълтата кака с трите крака”: Завихря се скандал около най-новата пластика в центъра

Културната общественост във Варна се раздели на два лагера в оценката си за пластиката „Разходка”, поставена в центъра на града преди десетина дни. Според някои тя е красива, изненадва и радва минувачите, според други – скулптурата е кичозна и нескопосана.
„Жълтата кака с трите крака”, така беше наречена статуята във Фейсбук от своите критици. Прякорът идва от това, че ходещата фигура на жена очевидно не може да бъде балансирана на двата си крака. За целта тя е подпряна на „дрехата” си, като на настилката е добавен малък постамент. Така наистина се създава усещане, че фигурата има три крака.


Критиците на новата варненска статуя срещнаха отпор в разгорялата се дискусия и бяха наречени „хейтъри” заради изказаното от тях мнение. Много от привържениците на пластиката коментират, че дори и да не идеална, по-добре да я има, отколкото да я няма.
Както „Петел” писа преди време, в сегашния бюджет на Община Варна има заложени близо 400 хил. лева за нови пластики и паметници, което превръща поставянето им в приоритет в естетизацията на града. Явно обаче не всички приемат положително реалния резултат от това.
Автор на пластиката е варненският скулптор Веселин Костадинов, като това не е първата му творба, която предизвиква обществени спорове. Създадената от него мраморна „Венера от Варна”, която преди години беше поставена на ларгото към Морската градина, беше демонтирана след поредица от критики. Тя остана в паметта на варненци с подигравателния прякор „Дочка”, както и със скандалната „гънка” в долната част на дрехата си, приличаща на част от мъжката анатомия.
Веселин Костадинов обаче спечели овациите, признанието и благодарността на съгражданите си с паметника на арх. Дабко Дабков. Седналата бронзова фигура бързо стана една от новите атракции на града. Тя обаче също беше атакувана от радикален неин противник, който я заля с бяла боя дни след поставянето й.