Журналистическо разследване разрови темата с общинските жилища

 

Живее ли зам.-кметът на Варна Пейчо Пеев в общинско жилище като крайно нуждаещ се и какъв наем плаща? Този въпрос, поставен преди дни от разследване на журналиста Борис Касиков се превърна в централна тема в новините от града.
„Г-н Пейчев ръководи едни от най-важните ресори в общината – местни данъци, общинска собственост, финанси, обществени поръчки. Много рядко общинари от Варна попадат в публичното пространство и това е големият проблем. До този случай стигнахме случайно”, обясни в предаването на NOVA „Здравей, България” Боби Касиков.


„Живея в това жилище от есента на 2015 г. Получил съм го като ведомствено жилище. Не съм се самонастанил, както твърди Касиков, защото съм го получил легитимно от кмета на града. Апартаментът е от 110 кв./м, а наемът е около 90 лева. Цените се определят от общински съвет съгласно наредба и методика”, коментира от своя страна Пейчев.
Той заяви, че не само той ползва апартамент от ведомствен фонд на общината и всички останали служители ги ползват. Пейчев коментира това, че жилището е преминало във фонд за крайно нуждаещи като техническа грешка.
„Нямам имоти във Варна, аз съм с постоянен адрес в София. Мога да купя апартамента и ако е във ведомствения фонд, а не в този за нуждаещи се”, каза още Пейчо Пейчев. Той разкри, че получава 1200 лева заплата като заместник-кмет и не е най-добре платеният общински служител. По думите на Пейчев има и други общински служители в тази сграда, а общо ведомствените жилища са 52. Той обеща в рамките на днешния или утрешния ден на сайта на общината да бъдат публикувани имената на ползвателите им.
Възникналата ситуация след разследването на Борис Касиков и обясненията на Пейчев доведе до нов важен въпрос – какво се случва и на кого се дават останалите жилища във фонда за крайно нуждаещи се, за които чакат много хора. По този повод община Варна реши да изнесе пълен списък на хората, които обитават ведомствените жилища, които по принцип са предназначени за служители на общината.
„Общинският ведомствен фонд се състои от 53 жилища, от които в момента 43 са обитавани. В тях са настанени наематели, сред които има и такива, които не са служители на общината. Става въпрос за 15 апартамента, в които живеят служители на други институции. Наредбата обаче дава такава възможност”, обясни в „Здравей, България” секретаря на община Варна Нора Момчева.
Тя даде пример за това кои са тези други хора, които живеят във ведомствените жилища. Част от тях са висококвалифицирани специалисти в областта на медицината, които са привлечени на работа в болнични заведения на територията на Варна. Има и представители на културните институции – актьори, които не са от града и нямат жилище. Пълният списък с имената беше публикуван и на сайта на община Варна.