Жители на Звездица поискаха улица „Ибре курорте“, отказаха им

 

Улици в селищно образувание „Летище“ към кметство Звездица ще бъдат кръстени на български летци, реши ПК „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. Решението е изцяло съобразено с желанието на жителите на местността, където през Втората световна война е имало военно летище, стана ясно на заседанието миналата седмица.
С особен интерес се чакаше решението на комисията по предложението на жителите на населеното място една от улиците да бъде наречена „Ибре курорте“. В тази местност хората са свикнали да се поздравяват с „Ибре курорте” и затова сами са пожелали улицата да носи това име, обясни на заседанието Андрей Иванов от кметство Звездица. По негови думи там нямало юрист, а в администрацията се придържали към общинска наредба, според която трябвало да се съобразяват с желанието на хората, съобщи Дарик.
В крайна сметка предложението беше оттеглено. Въпросната пътна отсечка ще се казва „Емилия Гърбова”, на името на първата жена пилот на наш военен реактивен самолет.
Имена ще бъдат дадени на 18 улици. Две от тях ще бъдат кръстени на българските космонавти генерал-лейтенант Георги Иванов и генерал-майор Александър Александров. В списъка фигурират също имената на полк. Радул Милков, полк. Продан Таракчиев, кап. Димитър Списаревски, полк. Васил Златаров и други.
Пет от улиците в „Летище“ ще бъдат именувани на жени пилоти. Сред тях са Валентина Цветкова – единствената жена командир на правителствен самолет в света, Райна Касабова – първата жена в света, извършила боен полет със самолет.
Общинските съветници решиха също улица в промишлена зона „Планова“ да носи името „Западна обиколна“. Заради дублиране на имена улица „Флора“ в местността Добрева чешма ще получи ново название „Атлас“ (титан от древногръцката митология).
Членовете на комисията отхвърлиха предложението улица в Западна промишлена зона да бъде кръстена „Европейска 2017“. Окончателното решение за именуване на улици ще бъде взето от Общинския съвет.