Живко Атанасов: Само 2-3 български отбора имат база като на Юве Стабия

Защитникът живее на брега на Средиземно море, близо до вулкана Везувий

Преди месец и половина Живко Атанасов направи интересен трансфер в Италия. Бившият защитник на Черно море подписа с третодивизионния Юве Стабия. За впечатленията си от клуба, от Апенините, както и какво мисли за Черно море, Живко сподели в интервю за „Народно дело Седмицата“.

28_3

– Живко, как се стигна до трансфера ти в Юве Стабия и имаше ли други варианти пред теб за нов отбор?
– До трансфера ми в Юве Стабия се стигна, след като мениджърът Майс Мустафа направи връзка с отбора и ме прати тук. Имах и други варианти, но предпочетох да играя в Италия.

– Разкажи ни повече за отбора – за базата, за историята му. Има ли някакви успехи или пък някоя голяма италианска звезда да е тръгнала от този тим?
– Базата на отбора е невероятна. В България максимум 2-3 отбора могат да се похвалят с такава база. Отборът преди няколко години е играл в Серия „Б“, но впоследствие е изпаднал и сега сме в Серия „С“.

– Има ли други чужденци в твоя отбор и въобще в трета италианска дивизия?
– В Юве Стабия има само четирима чужденци. Като цяло тук е доста трудно да дойде футболист от друга държава. По отборите има максимум 2-3 момчета от други страни.

– Какъв футбол се играе в третото ниво на Италия?
– Футболът тук е доста динамичен. Всеки играе с 1-2 докосвания, а отборът е подчинен на строга тактическа дисциплина. Не бива да губиш концентрация дори и за секунда. Както всеки знае, в Италия играта в защита е на най-високо ниво.

– Какви са амбициите на Юве Стабия?
– Амбицийте на отбора бяха за влизане в по-горната серия, но загубихме шансове. Сега Юве Стабия се подмладява и комплектува, като се гледа да се изгради силен състав за следващия сезон.

– Разкажи ни за града – къде се намира, какви развлечения има, има ли други българи там и до кой голям град е близо?
– Моят град се казва Кастелмаре и е залепен за града Помпей. Намира се точно под вулкана Везувий, който е изригнал преди 2000 години и е изпепелил града и хората в него. Близко е до Неапол.

– Ти основен играч ли си, имаш ли вече голове?
– Аз дойдох тук след контузия и в началото не играех, но вече направих дебют и започнах да влизам в състава. За съжаление още нямам гол за Юве Стабия, но се надявам в най-скоро време и това да се случи.

– Как си устроен там?
– Тук живея в 4-звезден хотел с подсигурена храна. Точно на брега на Средиземно море. Мястото е невероятно.

– Какво мислиш за българското първенство, от което доскоро беше част – кой ще стане шампион според теб?
– Според мен в българското първенство играят твърде много чужденци.  Въпреки разликата в точките, много ми се иска тази година Левски да стане шампион на България.

– Следиш ли бившия си клуб Черно море и защо мислиш, че се намира на това незавидно място в класирането няколко месеца след спечелването на Купата на България?
– Разбира се, че следя отбора на Черно море. Нямам обяснение защо са на това място в класирането при положение, че разполагат с качествени футболисти. След завръщането на Георги Илиев нещата няма как да не потръгнат.

– Какво ти липсва най-много от България и колко често се връщаш у нас?
– Най-много ми липсва семейството. Нямам човек до себе си тук. От Неапол има директни полети до София, така че мога да си идвам, когато си пожелая, стига да имам почивка от отбора.

28_2

Спечелването на Купата е най-щастливият миг в кариерата му

Спечелването на турнира за Купата на България с екипа на Черно море е най-щастливият момент в кариерата на Живко Атанасов. Младият защитник бе титуляр в двубоя, в който варненци обърнаха „сините“ в Бургас. „Спечелването на купата е най-щастливият момент в кариерата ми досега. Не само за това, че спечелихме единствената купа за Черно море, не само заради отличието, ами и заради начина, по който го направихме. Емоцията е неповторима. Атмосферата беше невероятна през целия мач заради неповторимата агитка на Левски, както и тази на Черно море. Бих посмял да кажа, че това е най-интересният финал за Купата през последните 20 години“, категоричен е Живко.