Жена не иска да плаща данък за дарения чрез Фейсбук

 

Състав на Варненския апелативен съд разгледа миналата седмица жалбата на Саалия Тайрова от Дулово, област Силистра, срещу условна присъда на Окръжен съд – Силистра – 1 година „лишаване от свобода“, отложена с 3 години изпитателен срок и 1000 лева глоба, наложена заради това, че не е платила данък за получени парични дарения на обща стойност 127 325 лева. Първата съдебна инстанция е присъдила на подсъдимата да заплати на гражданския ищец – Община Дулово, сумата от 4 464,88 лева.
Пресслужбата на Апелативен съд – Варна, припомня казуса, който започнал в началото на 2009 г. Тайрова подхванала връзка по телефона с мъж от Република Турция. По това време изпаднала в тежко финансово положение. Мъжът започнал да й изпраща пари, които тя харчила за лични и семейни нужди.
Последвали нови запознанства с множество други мъже. И на тях се оплаквала от паричните си затруднения. Саалия общувала с мъжете по телефон, чрез Фейсбук или Скайп. В резултат на активната й комуникация, от началото на 2009 и до края на 2013 г., тя получила различни парични суми във валута чрез Western Union. Преводите били в различни търговски банки. За пет годни тя приела 173 парични дарения на обща стойност 127 325,04 лева. Подсъдимата не е подавала декларации по реда на Закона за местните данъци и такси върху получените 173 дарения и така избегнала плащането на данъчни задължения в размер на 4 464,88 лева.
Защитата на подсъдимата намира, че съдът трябва да отчете превес на смекчаващите вината обстоятелства и да определи по-нисък размер на присъденото наказание.
Прокуратурата от своя страна настоява делото да се върне на първата съдебна инстанция. Обвинението припомня, че делото се е гледало по реда на съкратената процедура. Съдът в Силистра обаче не е посочил първоначалния размер на присъденото наказание, а е вписал направо присъда, след редуцирането й с 1/3. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в определения от закона 2-месечен срок.