Жалби, скандали и белезници – част от диалога на гражданите с общината

Веселин Златков

През миналата седмица противопоставянето на граждани и общинари във Варна стигна до точката на кипене. Изострянето на „диалога“ на активни варненци и институцията, която определя как ще тече животът в града, стигна до там, че в употреба влязоха дори белезници. Иванка Казакова, противник на начина, по който общината действа при промяната на инфраструктурата в район „Приморски“, се оказа задържана от полицията, защото поиска да спре изграждането на  детска площадка в кв. „Левски“. Но тази неприятна ситуация е наистина само върхът на айсберга. Проблемът в комуникацията на община Варна и гражданите всъщност е много по-дълбок и сложен.
Всъщност всеки, който вече е чул или чел за ареста на инж. Казакова, си е задал няколко въпроса. Първо, как така активна варненка, която говори от позицията на гражданите, е толкова против изграждането на детска площадка? Второ, какво толкова драматично има в недоволството на варненката, че тя да бъде окована? И трето – какви хора се занимават с комуникацията с гражданите в община Варна и в районите, че позициите да се изострят толкова? Последният въпрос обаче е по-скоро риторичен. Каквито и специалисти по връзки с обществеността да има местната власт във Варна, те едва ли са персонално виновни за ненужното напрежение. Вината е в това, че общината се опитва да излъже гражданите си – по-често в преносния, но понякога и в прекия смисъл на думата.
Към проблема, разбира се, има и друга гледна точка. За напрежението е виновна не общината, а самите активисти – това казват най-вече представители на властта или привърженици на управляващите  на Варна, независимо от точната им политическа ориентация. Според тях определени граждани са превърнали противопоставянето срещу местната власт в смисъл на живота си, което понякога ги води към границите на разумните действия. Подобни твърдения за г-жа Казакова си позволиха в деня на ареста й хора на доста сериозни постове – кметът на район „Приморски“ Петя Проданова и зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов.

4 - 5 - Skandali 4

Викаш полиция – теб те арестуват! Как е възможно?

Варненката Иванка Казакова прекара няколко часа във 2-ро районно полицейско управление миналата сряда. Тя беше задържана, защото е нямала лична карта в себе си в момента, в който е влязла в спор със строители на детска площадка в кв. „Левски“, срещу което има гражданско брожение. Жената била известена, че спряното строителство се подновява и отишла на място, за да поиска строителите да й покажат разрешението си. „Ние сме против изграждането на тези детски площадки, защото се лее бетон в зелени площи. Има възрастни хора, които са недоволни, че площадките са точно под прозорците им“, разказа Казакова, която е сред активистите в района, които водят спор с община Варна за строителството.
След като се стигнало до пререкания между възрастни хора и строители, тя сама се обадила на тел. 112 и повикала полиция. На мястото дошъл екип от 2-ро районно. Казакова нямала в себе си лична карта и поискала да се прибере до дома си, обясни самата тя. В този момент се появили други четирима полицаи. По твърденията на Казакова, те били от Общинска полиция. „Разбрах го, защото това пишеше на емблемите на ръкавите им“, обясни жената.
Те не я оставили да отиде да си вземе личната карта, а я закопчали с белезници.
„Направиха го абсолютно показно, с извиване на ръцете“, категорична беше Казакова. Заради това, че е претърпяла коремна операция и има болки, тя не успяла да влезе в служебния автомобил и се наложило да бъде повикан друг.
Казакова беше освободена и ще бъде глобена. Размерът на глобата още не е известен, но ще е минимум 100 лв., обясни адвокатът й пред полицейското управление.

4 - 5 - Skandali 2

Хората на Портних не спечелиха нищо от „спешния“ с отговор

Веднага след като историята със задържането на инж. Казакова попадна в новините, общината свика спешно репортерите, за да даде отговор. Пред камерите обаче се появи не кметът Иван Портних, който би трябвало да поеме отговорността за създалото се усещане за хаос, а негови подчинени.
Задържаната варненка Иванка Казакова е буйствала срещу полицаите и по тази причина те са й щракнали белезниците. Това са посочили самите те в рапортите си. Освен това тя е заявила на униформените от Общинска полиция, че не ги признава за полицаи. Въпросните служителите пък са се оказали на мястото, защото самата Казакова е подала сигнал на тел. 112 за незаконно строителство, това обясни на среща с репортери зам.-кметът на Варна по сигурността Тодор Иванов. Според него полицаите са действали съобразно задълженията си.
„Гражданите са задължени да носят документи за самоличност, а на полицаите не им е работа да придружават някого до дома му, за да го проверят, задължението им е да го задържат“, коментира Иванов.
На въпрос наш въпрос дали някой трябва да се извини на някого в създалата се ситуация, зам.-кметът беше категоричен, че община Варна няма никаква причина да се извинява на Иванка Казакова.
Кметът на район „Приморски“ Петя Проданова разкри, че е добре запозната с позициите и дейността на варненката. По нейни думи, тя е вдигала сигнали в кметството, хвърляла е папки по служителите и се е стигало почти до физическа саморазправа. „Детската площадка, която се рехабилитира в момента и заради която стана скандалът, не е тази, за  която г-жа Казакова настояваше да бъде спряна. Това е съседната“, обясни Проданова. Районният кмет на „Приморски“ беше категорична, че както има граждани като Казакова, които са против новите площадки за игра, така има и такива, които са доволни от тяхната поява.

С действията си общината разделя варненци на лагери

Още на следващия ден се получи  така, че инж. Казакова отново влезе в местните новини, но този път по различен повод. Този път тя говори пред комисията „Благоустройство и комунални дейности“ (БКД) към общинския съвет. Там бяха разгледани гледните точки на варненци „за“ и „против“ проект за  благоустройството на 17-и микрорайон в район „Приморски“. Позициите на жителите му се разминават не за това има ли нужда от промяна на градската среда там – тя е очевидна за всички. Част от хората обаче са против изпълнението на проекта, който предлага общината. Други обаче, при това значително повече на брой, внесоха подписка, която е в защита на въпросния проект.
Зам.-председателят на Общински съвет – Варна, Янко Станев (СДС) заяви още в началото на заседанието, че комисията, респективно съветът, няма как да е арбитър в противопоставянето между отделни групи граждани. От думите му стана ясно, че самите съкварталци трябва да се разберат помежду си какво искат. Той обаче деликатно подмина факта, че причината за разделението е проект, който самата община предлага.
Противниците на проекта заявиха, че изпълнението на предвиденото благоустройство ще бъде затворен канал и това носи опасност от фатално водно бедствие като в „Аспарухово“ през 2014-а. Освен това се предвижда масова сеч на дървета, отнемане на прилежащи към жилищни кооперации площи. С новия проект на практика се узаконява и строителството на нова жилищна сграда, срещу която гражданска организация е подала жалба в прокуратурата, която трябва да провери дали е законна. На другата позиция – за приемането на проекта – са стотици граждани, които с подписа си са удостоверили, че харесват предвидените мероприятия.

Резултатът от „дебата“ – един градски проект по-малко

След доста остър дебат, при който се чуха и обиди от граждани към съветниците, комисията „БКД“ реши да потърси становище и от администрацията, и от архитектурната комисия. Тоест – да прехвърли отговорността на някой друг.
Реалното бъдеще на този проект обаче се разбра от казаното от председателя на Общински съвет – Варна, Тодор Балабанов (ГЕРБ). След края на обсъждането на въпроса той заяви, че проектът на този етап просто няма да се реализира. За него няма осигурено финансиране. Заради недоволството на гражданите и риска това да усложни процедурите като цяло, общината не предложила благоустройството на 17-и микрорайон  на „Приморски“ за финансиране по програма „Региони в растеж“, съобщи Балабанов. От това решение едва ли ще има някой доволен, включително и противниците на проекта, които подчертават, че са за благоустрояването, но не по предлагания начин.
Развръзката обаче показва доста точно логиката на вземане (или избягване) на решение в община Варна. Ако може да бъде отчетено като успех, особено в медиите, дадено нещо се прави на всяка цена. Ако пък става въпрос за необходимо, но непопулярно действие, то по-скоро се избягва. Естествено, такъв подход е непродуктивен, но явно отговаря на вижданията и начина на мислене на управляващите на местно ниво, водени от своя политически и партиен лидер Иван Портних. Между другото, той запази пълно мълчание по последните скандали в общината, като остави ударите да се стоварят върху негови заместници, районния кмет на „Приморски“ и главния архитект.

4 - 5 - Skandali 5

Съдът видя очевидното – започва проверка за стеснените тротоари  

По сигнал на гражданин Апелативната прокуратура във Варна започна проверка по надзора за законност за стеснените тротоари в морския град. Така направени, те препятстват движението на пешеходци, майки с детски колички и инвалиди, от което произтичат рискове за възникване на пътно-транспортни произшествия, съобщават от пресцентъра на обвинението.
В едни от случаите тротоарите са заети от търговски обекти, най-често павилиони за търговия, които заемат почти изцяло тротоарните площи на автобусните спирки във Варна, а в други – от летни тераси на ресторанти, изградени върху площите за преминаване на пешеходци.
Препятствие за пешеходците се явяват и стълбища на сгради, проектирани неправилно, които също отнемат от тротоарните площи, както и неправилно паркирани или временно спрели автомобили. Съществен проблем, свързан с безопасността на движение по пътищата, е липсващата или заличена пътна маркировка на пешеходните пътеки, пряка отговорност за които носят общинските служби и сектор „Пътна полиция – КАТ“.
Заради факта, че проблемът е актуален за всички по-големи градове, апелативният прокурор е разпоредил проверката да се извърши от шестте окръжни прокуратури и 20-те районни прокуратури на територията на Варненския апелативен район до 31 май 2016 г.