Ентусиасти играят шахмат вече 26 години в дома на Левон Ованезов

Шахматен дом „Левон Ованезов“. Това е мястото, където вече 26 години ентусиасти, обединени от общата си страст, се събират, за да местят фигурите в приятна и другарска обстановка.
92-годишният ветеран от войната Ованезов предоставя своя дом на тези шахматисти, без да им иска наем, а дори напротив – покрива всичко от семейния бюджет. Защото за него шахматът е призвание, с което се занимава през целия си живот. Той е бивш международен съдия на ФИДЕ и кандидат-майстор на спорта. През годините е посрещал и мерил сили с легендарните Боби Фишер, Михаил Тал, Нона Гаприндашвили, Михаил Ботвиник и други. Започва да усвоява тънкостите на шахматната игра на 17 години, а на 24 стартира с изучаването на теорията с книги от руската книжарница.

30_2
Най-дълбока следа в живота му оставя съвместната работа с Георги Даскалов, който е основател на шахматния турнир „Морско конче“ – проява, провеждаща се дълги години.
В началото на 90-те години Ованезов организира сеанси на бившите световни шампиони Тал и Нона Гаприндашвили във Варна. Организирал е още сеанси на Силвио Данаилов, който е мениджър на Веселин Топалов. Самият Ованезов участва във Втората световна война, откъдето носи спомен до ден-днешен – парче от шрапнел остава в бузата му.
В момента в неговия дом през четвъртък се събират хора от всички слоеве на обществото – образованието, политиката, журналистиката, правото и други, за да поиграят любимата си игра. Сред тях има трима международни майстори и над петима майстори на спорта.
Те се борят за две купи. Едната е по ускорен шах и се казва „Парекордзаган Пловдив“. Другата е по блиц и е наречена „Сдружение литературно общество“.
От 1990-а насам се играят по 24 турнира на година – нещо, което надали се случва някъде другаде по света. В шахматния дом членуват 42-ма състезатели, които правят изключително оспорвани партии. Някои играят само за едната купа, други пък се включват и в двете вериги.
В студените дни турнирите се провеждат в самия дом на Ованезов, а през топлите – в лятната му градина.
Членовете на това миниобщество се събират и по други поводи, а на всеки три месеца почитат и рождениците. Правят се и промоции на книги на шахматна тематика. Самият Ованезов е автор на някои от тях.
Талант от клуба отива на световно първенство

30_3

Талантливият шахматист от дома на Левон Ованезов – Лъчезар Йорданов, ще участва на световно първенство за юноши до 16 години. Той е редовен член и състезател от 6 години. Ованезов споделя, че първите му стъпки били по-плахи и понякога е губел партии, но с годините натрупал богат опит в игра с майстори и международни майстори на спорта.  „Развивайки таланта си, той придоби солидни шахматни познания за своята възраст, които успешно прилага днес на практика. Шахматният дом се превърна за него в своеобразен университет за спортно и шахматно майсторство и подпомогна бързото му израстване, превърнало се в шампионско сред децата и юношите на Република България“, споделя Ованезов.
През тези шест години Лъчезар Йорданов стана носител на златни медали на държавните първенства по блиц, ускорен и класически шах, като нееднократно заяви своите шампионски възможности. Сполучливите му участия на международни турнири и нееднократните му класирания на първо място на тях подчертават възходящото му развитие и шампионска насоченост. Пример в това отношение са тазгодишният мемориал „Ангел Милушев“, оупън турнирът „Св. св. Константин и Елена“ и други прояви. На световната олимпиада в Словения от 20 до 30 юли се проведе отборно първенство за юноши до 16 години. Там Йорданов записа четири победи, четири ремита и само една загуба, с което се превърна в най-успешния български състезател там.
Сега на Лъчо му предстои участие на световно първенство в Ханти Мансийск, Русия. Надпреварата ще се проведе от 20 септември до 4 октомври, а от шахдом „Ованезов“ му пожелават да се окичи с лавров венец и да придобие световна слава.