Емил Костов: Когато навърши 18, му предложих да стане състезател

Емил Костов се върна назад във времето, когато е започнал да учи Захари на карате.
„В залата го доведоха неговите родители. На 10 години, и нещо се включи в тренировките по карате, а като навърши 18, му предложих да стане състезател. Тогава виждах, че разполага с безспорни качества, но нямаше как да прогнозирам докъде ще стигне в нашия спорт. В крайна сметка стъпи на най-високия връх с талант, тренировки, характер и дисциплина”, заяви за „Народно дело Седмицата” Костов.

28-04
Любопитно е, че Костов и Дамянов имат по една световна и четири европейски титли, но Емил Костов е станал първи на планетата в кат. до 80 кг, а Захари – на без категории.
„Захари вече ме надмина като състезател, но не и като каратист, тъй като аз съм бил световен шампион и направих мой възпитаник такъв. Захари бе добре подготвен и вярвах, че ще успее. Оставаше само и той да си повярва. Направи го и се получи желаният резултат. Много съм щастлив, че е най-добър на света и че му устроиха шампионско посрещане на летище Варна. Успехът на Захари е изключителен, тъй като световните първенства се провеждат на четири години и за нашия спорт се явяват като олимпиади”, каза Костов.
В петък той навърши 41 години и също бе посрещнат с торта на летище Варна. Треньорът уточни, че най-големия подарък за празника му е поднесъл в аванс Захари, като е станал световен шампион. На Костов бе подарена и кошница, за да събира отличията на възпитаниците си.