Елхите във Варна – от 20 до 150 лева, изкуствените са по 19

Виолета Николаева

От 20 до 150 лева стига цената на елхите във Варна. Те се предлагат на специално обособени за целта места. Един от най-големите пазари за иглолистни празнични дръвчета е до Здравната инспекция, известна като ХЕИ.
Там се продават няколко иглолистни вида, подходящи за коледна и новогодишна украса. Сред тях са кипарис, бор, бяла ела и смърч, със специално поставени кръстачки в основата. Особено предпочитани са иглолистните видове в саксии или направо в кофи с пръст. Те са с корен и могат да се отглеждат с години, макар и трудно, обясняват продавачите. Тяхната цена е средно 30-35 лева за половин метър височина. Освен това растат бавно.
Жълтеникавият вид на част от изложената стока не е проблем, защото има и такива сортове, поясняват млади мъж и жена, които отговарят за част от пазарчето.
Те са доставили видовете от Стара планина. Имат и разрешително, обясняват те.
Според търговците няма голяма разлика в цените на живите и отрязаните дръвчета, освен според височината.

7 - Elhi 2
Тези от по 2-3 метра достигат до 100 лева и повече. Най-ниските съответно са 30 -35. Не стои така въпросът обаче при изкуствените елхички, които добиват все по-голяма популярност от няколко години насам. При тях цената за височина от 2 метра е от 19 до 27 лева, вижда се по витрините.
Има вероятност да не се изкупят всички живи или отрязани елхички и борчета, поради интерес към изкуствените, които могат да се използват дълго време, обясняват търговците до ХЕИ и на пазар „Чаталджа“. Въпреки това те стоят по цял ден на тротоарите, а все още има граждани, които държат на традицията и отнасят в домовете си добре познатите отрязани горски видове.
За да не остане тази традиция в миналото обаче, от известно време се лансира тезата, че изкуствените елхи са направени от отровни материали и са вредни за здравето.
Но всеки има правото да прецени сам кой е най-изгодният и здравословен вариант за него и близките му в празничните вечери, които предстоят.