Елитът на световната гимнастика идва във Варна

България ще приеме елита на спортната гимнастика за финалите на кръга от Световната купа от 1 до 3 септември. В Двореца на културата и спорта във Варна сили ще премерят 90 състезатели от 20 страни, сред които олимпийски медалисти.

България ще бъде представена от 13 гимнастици, които проведоха открита контролна тренировка в залата на стадионРаковски„. Те демонстрираха уменията си на различните уреди и споделиха, че са амбицирани да стигат до финалите и да зарадват публиката.

Подготовката върви добре, състезателите са здрави, което в нашия спорт е много важно. Надявам се да покажем едно високо ниво. За трета поредна година организираме тази световна купа. 20 държави ще вземат участие с много елитни състезатели. Олимпийски, европейски и световни шампиони ще дойдат. За България при мъжете 6 човека ще вземат участие, при жените седем. За медали не искам да говоря и да бъда такъв оптимист, но се надявам да имаме от два до три финала. Нашите състезатели преди два месеца показаха на Световната купа в Хърватия, че могат да се борят с големите гимнастици. И се надявам отново това да стане и във Варна„, заяви президентът на БФСГКрасимир Дунев.

Представителките ни при девойкитеГрета Банишка, Памела Георгиева, Ралица Милева и Никол Дунева, също споделиха очакванията си от предстоящото състезание във Варна.

С малки изключения, съм доволна от показаното днес. Трябва да поработя върху успоредката, както и върху другите уреди, за да изчистя всичко, и да ги изиграя по найдобрия начин. Не ни притеснява конкуренцията, защото не за първи път играем. Мисля, че ще изиграем всичко, което можем. Похубаво е да играем пред родна публика, защото така се надъхваме повече. Искам на прескок и земя да стигна до финалите„, уверена бе Грета Банишка.

Доволна съм засега от това, което представих. Има малко притеснение, но това е нормално, все пак е голямо състезание. Хубаво е българската публика да ни подкрепя, надъхващо е. Ще играя на греда и на земя, надявам се на финал„, коментира Памела Георгиева. Съотборничката? Ралица Милева добави:

Има още какво да се желае, но като първо официално контролно съм доволна. Ще играя на греда и има неща, които трябва да изчистя и стабилизирам. Лично мен конкуренцията не ме притеснява. Участвала съм на много големи състезания, както и на Олимпиада, и нямам притеснения. Подкрепата е важна и това, че ще играем пред родна публика, много ни мотивира. Надявам се цялата зала да ни подкрепя. Целта ми е финал на греда.“

Никол Дунева ще дебютира на форум от толкова висок ранг.

Доволна съм от показаното, но може и повече. Трябва да поработя още върху успоредката, за да изчистя грешките. Притеснява ме конкуренцията, защото не съм била на голямо състезание, но смятам, че мога да се представя добре. Подкрепата ще ни мотивира повече и ще дадем добри резултати. Мечтая за финал на успоредка.“, сподели Дунева.

Преди да заминат за Варна, националите ни ще проведат още едно контролнона 25 август, отново на стадионРаковски„.