Елена Пеева: Най-скъпи са ми първата и последната титла

Елена Пеева единствена е част от десетте златни състава на „Грандхотел Варна” в периода 1993/1994-2002/2003. Тя идва от Пловдив през 1991 година и в третия си сезон с „шведките” става за първи път шампион.
„През сезон 1993/1994 бихме всички наред. Станахме шампиони в Силистра след победа с 8:0, а аз имах късмет да вкараме 4 гола. Дни по-късно ни връчиха златните медали на тържество на нашия стадион до „Грандхотел Варна”, каза за „Народно дело Седмицата” Пеева. Тя си спомни, че започнали сезона с руския специалист Али Алиев, но той напуснал и като старши треньор го наследил Слави Николов.


„В първия шампионски сезон имах страхотни съотборнички. Бяхме 14 равностойни състезателки – аз, Елена Иванова, Елена Михайлова, Искра Костова, Биляна Дойчинова, Елисавета Кючукова, Таня Иванова, Таня Касабова, Виолина Станева, играещият треньор Боряна Десподова, Весела Тепешанова, Албена Тодорова, литовката Раймонда Кудите и десния защитник от София Ваня Иванова, но имаше и още момичетата, които също даваха своя принос за успехите”, допълва Пеева. Последната уточни, че първите осем титли били спечелени по-лесно, тъй като тимът нямал конкуренция. Такава се появила в началото на този век и за последните си два златни медала „шведките” доста се постарали.
„Най-скъпи са ми първата и последната титла. Особено за последната се сещам с умиление, тъй като виждах, че нещата отиват на зле. Вече ни бяха спрели заплатите и стимулите, и знаех, че е въпрос на време хегемонията ни да приключи. За мен обаче е чест и голяма привилегия, че бях част от тези шампионски състави. Освен в България, изиграхме доста паметни мачове на престижни турнири в чужбина – в САЩ, Австрия, Франция и руски републики”, завършва Пеева.